Читај ми!

Додик: Парламент РС ће усвојити извештај Међународне комисије о Сребреници, јасно да геноцида није било

Поводом најаве да ће Генерална скупштина УН расправљати о резолуцији у којој се тврди да је у Сребреници био геноцид, у Народној скупштини Републике Српске ће на наредној седници бити усвојен извештај Независне међународне комисије за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији од 1992. до 1995 године, коју је формирала Влада Српске. У извештају јасно стоји тврдња да није било геноцида у Сребреници, каже Милорад Додик.

Председник Републике Српске је, након консултација са коалиционим партнерима власти у Српској, рекао да су на данашњем састанку разговарали о међусобним односима, али и о питањима која су важна за Републику Српску, а пре свега о најави расправе у Генералној скупштини Уједињених нација о резолуцији о Сребреници.

Истакао је да не постоји ниједaн разлог да ова резолуција буде усвојена у УН, јер је, како каже, реч о игри Британаца и Бошњака и покушају сатанизације Републике Српске и српског народа.

“Зато ће Република Српска на наредној седници усвојити извештај комисије коју је Влада формирала, у њему стоји да је јасна тврдња да није било генoцида“, рекао је Додик.

Напомиње да је утврђено да је, са становишта Бошњака, у читавом периоду рата страдала 3.741 особа, а да је више од 2.500 страдалих Срба.

"Имајући у виду да за геноцид мора да постоји намера једног народа да билошки и физички елиминише други народ, а то није доказано ни у једној пресуди и није могуће доказати суђењем појединцима, озбиљна је подвала када они говоре да имају пресуде за појединце које се претварају у општу кривицу за Србе", рекао је Додик.

Стевандић: Нема пукотина у владајућој коалцији

Председник Уједињене Српске Ненад Стевандић рекао је да не постоји ниједна пукотина у односу коалиционих партнера у Српској и да Република Српска бележи све више међународних контаката, објашњавајући своју позицију.

"Тиме ми објашњавамо и појачану нервозу и поукшај да нас престраше и онеспособе санкцијама, притисцима, пријетњама, судским процесима и свим што раде, рекао је Стевандић.

Лидер Демоса Недељко Чубриловић нагласио је да су коалициони партнери усагласили ред корака који ће се одвијати у наредном периоду.

Истакао је да као колаициони партнери одбацују све оно што се надвило над Републиком Српском и да настоје да покажу да се морају да поштовати одлуке које су потписане, а не оне које су замишљене.

Дарко Бањац председник Народне партије Српске рекао је да ће РС у наредном периоду показати финансијску, политичку и функционалну стабилност.

Додао је да је пут којим је кренула Република Српска не само очување Дејтонског споразума већ и статуса у оквиру државне заједнице.

недеља, 26. мај 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије