Читај ми!

Суд БиХ одбио премештање поступка против Додика и Лукића у Бањалуку, главни претрес није одржан

Главни претрес у поступку против председника Републике Српске Милорада Додика и вршиоца дужности директора Службеног гласника Милоша Лукића није одржан данас У Суду БиХ. Додик је по изласку из суда рекао да расправа није почела јер је Суд БиХ одбио захтев одбране за премештање поступка у бањалучки Основни суд, али одбрана има рок од три дана за жалбу, те у том периоду не може почети главни претрес.

Главни претрес против Милорада Додика и Милоша Лукића није одржан јер је Суд одбио захтев Додикове одбране да се поступак измести из Суда БиХ у Бањалуку. Одбрана има рок од три дана да уложи жалбу и најављује да ће то учинити.

Додик је у првој изјави по изласку из Суда БиХ рекао да је процес против њега и Милоша Лукића "политички процес" и да је и сам судија прочитао да им се суди због непоштовања одлука високог представника.

Поновио је да Република Српска жели уставну БиХ, али да не пристаје на "БиХ Марфија и Шмита".

"Ако нас буду гонили, истераће нас из Босне и Херцеговине. Ми тражимо да се вратимо на Устав Босне и Херцеговине, да се поштује. Ако он буде поштован, и ми ћемо га поштовати", рекао је Додик.

Истакао је да овакво понашање "једног неизабраног странца", који, како каже, одлуком мења закон и доводи до судског процеса, не постоји нигде у свету.

Додик је захвалио окупљеним представницима борачких организација и функционерима који су дошли да му пруже подршку.

Додика су у Сарајеву подржали председник Владе Републике Српске Радован Вишковић и српски члан Председништва БиХ Жељка Цвијановић. Пред судом су се окупили и представници бројних борачких организација.

Нобило: Једини начин је да се макнемо из Сарајева

Члан тима одбране Милорада Додика Анто Нобило истакао је у Сарајеву да апсолутно одбацује тврдње да неодржавање главног претеса има било какве везе са покушајем одуговлачења поступка.

Нобило је новинарима испред Суда БиХ рекао да је право на поштено суђење и независан суд темељ сваке уређене државе и сваке демократије, те да сваки грађанин, па и Додик, има право на поштено суђење.

"Извукли смо иступе Кристијана Шмита, амбасадора и министара који су претходних месеци својим изјавама у медијима прејудицирали кривицу Додика, што је недопустив притисак на суд и овај суд је директно контминиран", нагласио је Нобило.

Истакао је да је тиме направљена неповратна штета за поступак и пре него што је почео, те да је једино решење да се поступак измести из Сарајева.

"По нашој процени, једини начин је да се макнемо из Сарајева, јер овде је највише тих изјава и утицаја направљено, а онда смо се позвали и на економичност будући да су сведоци и тужени у Бањалуци", рекао је Нобило појашњавајући неодржавање рочишта.

Бубић: Доказаћемо да је БиХ суверена

Адвокат Милорада Додика Горан Бубић рекао је да је одбрана заснована на Уставу БиХ, која припада конститутивним народима и да нема места за колонијалног намесника, самозваног високог представника.

"Доказаћемо да је БиХ суверена и да се, по принципима Повеље УН, не допушта било какво старатељство над државама", рекао је Бубић новинарима испред Суда БиХ.

На првом рочишту, одржаном у Суду БиХ 16. октобра, Додик и Лукић су се изјаснили да не разумеју оптужницу, што је судија протумачила као да се не осећају кривим.

Додику и Лукићу се суди због неспровођења одлука високог представника Кристијана Шмита, који у Републици Српској није признат јер његов избор није потврђен у Савету безбедности УН, како је то предвиђено Анексом 10 Дејтонског мировног споразума.

четвртак, 18. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару