Читај ми!

Патријарх у Зворнику након 90 година, освештан нови храм

Патријарх српски Порфирије први је патријарх који је, након 90 година, служио свету архијерејску литургију у Зворнику. Патријарх је и освештао новоизграђени Саборни храм Рођења Пресвете Богородице.

Његовој светости саслуживали су епископи зворничко-тузлански Фотије, горњокарловачки Герасим, крушевачки Давид и осјечкопољски, барањски Херувим и велики број свештеника.

Догађају су присуствовали бројни верници, председник Републике Српске Милорад Додик и председник Владе Радован Вишковић.

Патријарх је у обраћању захвалио свима који су учествовали у изградњи Саборног храма Рођења Пресвете Богородице.

"Ми знамо да као што је човек без душе леш, тако је и свака српска заједница, место и насеље које у себи нема храма мртво насеље. Оно може споља имати обрисе и форму, али оно не живи истим оним откуцајем православног срца које је почело за нас да куца срцем Светог Саве", рекао је патријарх српски Порфирије.

Патријарх је рекао да није могуће замислити Србина без православне вере и цркве, у којој је српски народ једно, те подсетио да је било времена када су Срби губили државе и живели у различитим државама, али су без обзира на све живели пуним плућима, јер је били са својом црквом и православном вером.

"У временима када је српски народ био подељен у много држава, поред много тога заједничког, постоји заједничка круна, а то је православна вера", поручио је патријарх.

Владика Фотије рекао је да је Саборни храм Рођења Пресвете Богородице доказ да су се Срби кроз историју крстом и васкрсењем борили за очување својих светиња да би оставили траг свог живљења на овом простору.

"У том подвигу су се истакли посебни људи који су допринијели да се подигне и овај храм" нагласио је владика Фотије.

Додик: Српска увек уз СПЦ

Председник Републике Српске Милорад Додик, који је кум храма, рекао је да Зворник заслужује овакав храм, изразивши задовољство што је био у прилици да помогне градњу. Нагласио је и да нема бољег улагања од оног у храмове и да Српска никада није оклевала да буде са СПЦ, поготово када су се градили значајни објекти.

Указао је да је освештање новоизграђеног храма значајан културни, политички и историјски догађај.

"Давно смо кроз историју научили да није било СПЦ наш идентитет би био лутајући, изгубљен, не би били свјесни наше прошлости, а ако ње нисмо свјесни онда не можемо да управљамо садашњости. Ако не можемо да управљамо овим временом, онда сигурно немамо никакву будућност", навео је Додик.

Истакао је да је храм у Зворнику стражар и место окупљања.

"Ко год овдје пролази зна гдје је, свако наше мјесто мора да има наш храм да би било духовно снажно", поручио је Додик.

Навео је да је веома поносан што патријарх српски Порфирије често посећује Републику Српску, која је у целости посвећена потпуној сарадњи и подршци цркви.

"У Републици Српској живи православни народ, али и други. Српска и српски народ желе слободу за сваког човјека без обзира ко је и шта је, уколико прихвата и жели да живи у миру, који прихвата легитимитет и легалност Српске која је за све широка и свима даје слободе", нагласио је Додик.

Рекао је и да су сви Срби један народ, да не постоје "босански Срби" већ Срби православци посвећени својој вери, цркви и свему што не чини српски идентитет.

уторак, 09. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару