Читај ми!

Протести подршке Додику на међуентитетској линији, Сарајево одговара контрапротестом

Тензије између Бањалуке и Сарајева кулиминирале су протестима на обе стране. Под слоганом "Граница постоји", Одбор за заштиту Срба у Федерацији окупио је грађане на четири места, уз међуентитетску линију. Протестују због оптужнице Тужилаштва Босне и Херцеговине против председника Српске и директора Службеног гласника због непризнавања одлука Кристијана Шмита. Истовремено, у Сарајеву је контрапротест.

На забрану Сарајева да се јуче одржи протест пред Тужилаштвом БиХ, одговор су протести на четири тачке међуентитетске линије и то у Источном Сарајеву, Добоју, Невесињу и Лопарама. Подршка Милораду Додику, који је као председник потписао указ након што је републички Паралмент усвојио Закон да се у Српској не спроводе одлуке Кристијана Шмита.

"Захтев је да се политичке оптужнице обуставе. Циљ је јасан – да се политичком оптужницом председника Српске и директора Службеног гласника уклоне са политичке сцене. РС мора постојати и због Срба у Српској и Федерацији", каже Ђорђе Радовановић, председник Одбора за заштиту права Срба у Федерацији.

У Сарајеву се тражила забрана окупљања

И док су исте поруке упућиване са све четири локације у Српској, у Сарајеву се истовремено тражила забрана окупљања, интервенција снага ЕУФОР, а најављивао се и контрамитинг.

Из Сарајева су планирали да крену према протесту који се одржава у Српској. Након што је и њима стигла забрана, одустали су од доласка и окупили се испред Фахдове џамије у Сарајеву. 

"Нису то само малобројни четници. Ту има сигурно њих 300.000 који подржавају Додика. Нису овде никакве вехабије. Ово су патриоте БиХ које су се окупиле. Биће их, ако затреба, још више", поручује Санин Муса, активиста.

Додик поднео кривичне пријаве

Да грађани Српске и српских удружења из Федерације имају право да кажу шта мисле, поручује Жељка Цвијановић, српски члан председништва БиХ.

"Не знам због чега би био проблем да Удружење Срба из Федерације организује протесте у Федерацији, ако су тамо могле да протестују разне политичке странке. Били су и пред зградом ОХР-а. Очито да ту постоји политички циљ и разлог. Битно је да ће грађани РС радити оно што мисле да треба. Ако мисле да треба да протестују – протестоваће", рекла је Цвијановићева. 

Суд Бих још не саопштава како ће поступити по оптужници против Милорада Додика и Милоша Лукића. Поново је на њиховом столу након што је од тужилаштва тражено да је дораде.

У међувремену, стигле су још две кривичне пријаве. Обе је доставио Милорад Додик – једну против БиХ тужиоца због незаконтог поступка против њега и другу против Кристијана Шмита јер се, каже, неовлашћено бави пословима високог представника. 

А и Шмит се данас огласио и окупљање на међуентитетској линији оценио неодговорним.

недеља, 30. јун 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару