Читај ми!

Спајић има све веће проблеме – на удару председника, незадовољних грађана, али и сопствене партије

Док мандатар за састав црногорске Владе и лидер Покрета Европа сад Милојко Спајић покушава да сачува минималну већину неопходну за формирање владе, суочава се са све већим проблемима у партији, а од синоћ и с протестом грађана који траже одбрану изборне воље.

Пре тачно 21 дан председник је поверио мандат за састав владе Милојку Спајићу. Три недеље касније не околиша страначки колега Јаков Милатовић. Недвосмислено критикује како се воде преговори. Изостали су, јасан је, принципи и структура како би Влада требало да изгледа.

"Чини ми се да се опет кренуло с краја и да смо и овога пута ми као грађани били свједоци непристојног политичког поткусуривања одређеним ресорима. Процес формирања владе треба да крене прије свега од оног што је изборна воља грађана и програма које би та влада требало да оствари, и, наравно, структуре владе која је оптимална како би се дошло до тих програма", наводи Јаков Милатовић, председник Црне Горе.

Шефу државе захтев од грађана. Од синоћ на улицама Црне Горе протести. Између осталог, траже да Милатовић Спајићу одузме мандат.

"Тражимо отпочињање хитног демократског дијалога о будућности Црне Горе, јер нећемо дозволити повратак ДПС-а на власт у било ком формату и облику, нити дозволити да се политичке партије и појединци који су њихови сателити инфилтрирају у власт јер то представља брутално кршење изборне воље", каже учесница протеста у Будви.

ЗБЦГ: Лопта је опет у дворишту покрета Европа сад

За коалицију За будућност Црне Горе, лопта је опет у дворишту покрета Европа сад.

"Њихов најпопуларнији политичар, председник Црне Горе, је неко ко је добио 220.000 и који је потпредседник те партије, синоћ је јасно саопштио како би требало да се формира власт и то је оно што је за нас битно. После његовог обраћања ми смо донели одлуку да сачекамо пар дана, да ли то оставља одређене последице и да ли то позива и призива људе из ПЕС-а да можда промене оно што је саопштио Ервин Ибрахимовић, да нема коалиције са коалицијом ЗБЦГ", наводи Андрија Маднић из те коалиције.

Услов ПЕС-у поставља и коалициони партнер Цивис

Услов ПЕС-у постваља и коалициони партнер Цивис. Није проблем, кажу, да се изгласа Влада од 41 до 44 посланика, али мора да се обезбеди већина за именовања и реформе у правосуђу. Уколико их у то не убеди мандатар, сматрају да нису смислени савезници.

"Уз подршку 49 и више посланика изашло би се коначно из в. д. статуса и омогућило гласање за модерне европске законе, којима се са сигурношћу трасира пут Црне Горе у Европску унију", поручују из Савеза грађана "Цивис".

Алтернатива Црна Гора повукла се из преговора

Пре тога Алтернатива Црна Гора повукла се из преговора, али и остала без члана, посланице Јелене Недовић, која је дала подршку Спајићу. Траже од ње да врати мандат, она одговара да мандат припада посланику.

"Ми морамо да дамо шансу новом политичком субјекту да покаже шта зна. Ако та влада не буде у реду и буду радили исте ствари у мјери у којој се то до сада радило, нећу бити дио тога", каже Јелена Недовић.

Стигла је порука и из Европске уније – очекују формирање нове, јаке и проевропске владе која ће бити способна и посвећена да настави пут ка Европској унији у најкраћем могућем року.

понедељак, 20. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара