Читај ми!

Мандић и Кнежевић: "За будућност Црне Горе" прихвата понуду Спајића за формирање владе

Коалиција "За будућност Црне Горе" прихвата понуду "Европе сад" (ПЕС) за формирање владе, пристаје на много мање али жели да заустави повратак ДПС-а јер јасно препознаје шта се дешава ових дана, рекао је један од лидера ЗБЦГ Андрија Мандић. Милан Кнежевић је рекао да су данас у "преписци који су имали са ПЕС-ом по први пут добили писану понуду која се односи на њихов евентуалан улазак у владу". "Саопштавам Спајићу и читавој црногорској јавности да је нама та понуда прихватљива. Ако је њему стварно стало да има стабилну већину од 56 посланика, да дође до реформе у правосуђу, да дође до затварања поглавља 23 и 24, Милојко Спајић нема никакав изговор јер смо ми прихватили свих десет принципа, укључујући и принцип седам који иде на нашу штету ", рекао је Кнежевић.

Андрија Мандић је рекао да су имали неколико састанака са мандатаром, те да је важан договор био да понуду учини јавном.

"Како би могли да се изјаснимо на страначким органима да ли је одбацујемо или не. Пошто су неке колеге често говориле 'то и нама нуди' ми смо тражили да буде понуда јавна да не би испало да смо нешто отели од неког", рекао је Мандић.

Рекао је да су уместо јавне понуде добили саопштење да су нешто одбили.

"Тек након ове јавне полемике ми смо сазнали за ову понуду. Консултовали смо страначке органе и прихватили понуду", рекао је Мандић.

Кнежевић: Тражили смо јавну понуду од Спајића, она је прихватљива

Један од лидера коалиције ЗБЦГ Милан Кнежевић рекао је да су тражили јавну понуду од Милојка Спајића.

"То смо тражили јер је исте понуде давао и осталима, тако је и Министарство просвјете нуђено и нама и Уједињеној Црној Гори, тако је Министарство пољопривреде било нуђено и нама и Бошњачкој странци...", рекао је Кнежевић.

Истакао је да када се то погледа "јасно је зашто су тражили да јавност види ко жели политички да тргује и на тај начин ломи странке мањинских народа".

"Зато сам 22. августа, три дана након разговора са Спајићем и договора да у неђељу добијемо понуду, обавијестио јавност да ми нисмо добили званичну понуду од мандатара, а оно што се претходних дана појављивало у медијима су били спинови и конструкције које су требале да иду у правцу да ми нешто добијамо а наводно не желимо да прихватимо", навео је Кнежевић и додао да је очигледно да неко још увек не жели да ЗБЦГ буде део владе.

Кнежевић је рекао да су данас у "преписци који су имали са ПЕС-ом по први пут су добили понуду писану која се односи на њихов евентуалан улазак у владу".

"Саопштавам Спајићу и читавој црногорској јавности да је нама та понуда прихватљива. Ако је њему стварно стало да има стабилну већину од 56 посланика, да дође до реформе у правосуђу, да дође до затварања поглавља 23 и 24 Милојко Спајић нема никакав изговор јер смо ми прихватили свих десет принципа укључујући и принцип седам који иде на нашу штету ", рекао је Кнежевић. 

ПЕС: Понудили смо ЗБЦГ три министарства, места потпредседника владе и скупштине

Из Покрета Европа сад је јутрос саопштено да су та партија и мандатар Милојко Спајић понудили ЗБЦГ три министарства, место потпредседника Владе и Скупштине, 40 одсто дубине, али им је то било мало.

Коалиција ЗБЦГ је након тога реаговала и саопштила да позива председника државе и једног од лидера ПЕС-а, Јакова Милатовића да се јавно огласи и одреди према "све извеснијем покушају прекрајања изборне воље од стране мандатара Милојка Спајића кроз враћање ДПС- а на власт преко његових тродеценијских партнера".

Истичу да је њиховој коалицији веома важно да зна да ли је ово самостална акција лидера ПЕС-а и само његов избор или је то партијски подржао и Милатовић.

Из ПЕС-а су одговорили да "након што су одбили да на консултацијама код председника државе подрже Милојка Спајића за мандатара, те тако послали истоветну поруку као в.д. председник ДПС-а Данијел Живковић, представници ЗБЦГ исказују бес што је Јаков Милатовић поштовао Устав и омогућио да се процес настави".

недеља, 07. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару