Читај ми!

Пленковић: Родитељи ухапшених навијача да замоле Милановића да им више не помаже

Хрватски премијер Андреј Пленковић поручио је родитељима ухапшених навијача у Грчкој да замоле председника Хрватске Зорана Милановића да им не помаже јер им, како је навео, "само наноси штету".

Андреј Пленковић је рекао да за разлику од председника Хрватске Зорана Милановића не напада грчко поравосуђе.

"За разлику од Милановића, не нападамо грчко правосуђе. Те поруке су тамо јако лоше дочекане. Било би добро да, као што су родитељи мене замолили да им помогнем, да замоле њега да им не помаже јер им наноси само штету. Они су отишли доле, неко их је организовао и догодило се да је у сукобу дошло до смрти једног навијача и то је за сваку осуду", рекао је Пленковић.

Указао је да је звао премијера Грчке, осудио насиље и изразио жаљење.

"Жао нам је што се то догодило, назвао сам грчког колегу, осудио насиље и изразио жаљење за изгубљеним животом. Ми смо, као и наша амбасада, на располагању својим грађанима. Ја сам од грчког премијера тражио сигурност наших грађана у затвору", навео је Пленковић.

Додао је да се ухапшени хрватски држављани суочавају са озбиљним оптужбама, као и да жели да се тај поступак што брже заврши како би они могли да буду депортовани назад за Хрватску јер, како је навео, "јасно је да не може њих 100 да буде одговорно за убиство".

"Они су осумњичени за три дела - за криминално удруживање, за наношење повреда и за изазивање нереда. То су озбиљна дела, а и навијач је убијен. Ми желимо да се што брже и ефикасније заврши тај поступак и да се они чим пре депортују у Хрватску јер је јасно да не може њих сто бити одговорно за убиство", додао је и још једном нагласио да се брину о хрватским држављанима.

Председник Хрватске Зоран Милановић оценио је раније да су хрватски навијачи у Грчкој заробљени као да је рат и да их третирају "као коров", додајући да поступање грчких власти према њима нема везе са правом, демократијом и поштовањем људских права.

Свих 105 осумњичених навијача налазе се у притвору после саслушања у вези са инцидентима у Атини, у којима је убијен 29-годишњи навијач АЕК-а, Михалис Kацурис. Признали су кривицу за инциденте али не и за убиство.

Група од 98 хрватских држављана терети се за 11 кривичних и прекршајних дела, а посебан нагласак је стављен на истрагу убиства29-годишњег навијача АЕК-а Михаилиса Кацуриса током сукоба навијача фудбалског клуба Динамо Загреб и навијача АЕК у Атини увече 7. августа.

Родитељи и чланови породица Динамових навијача, који се налазе у притвору у Атини након убиства 29-годишњег Грка, обратили су се премијеру Андреју Пленковићу. Од њега траже да искористи свој политички утицај како би им обезбедио сигурност и праведно суђење.

Породица убијеног младића поднела је суду захтев за посебну истрагу о околностима убиства

понедељак, 20. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара