Читај ми!

Милановић: Додик ме звао због оптужнице, довољно смо добри да ми то јави

Председник Хрватске Зоран Милановић коментарисао је оптужницу у БиХ против Милорада Додика. Рекао је да високи представник међународне заједнице у БиХ користи своја овлашћења како би заштитио себе, а кад тим истим овлашћењима треба да заштити права једног народа у тој земљи "онда баш нема времена".

Зоран Милановић је рекао да Кристијан Шмит мења законе како хоће и упитао где је био пре годину дана кад је тим истим овлашћењима могао да промени изборни закон БиХ, а да притом не прекрши Дејтонски устав и спречи да Бошњаци бирају хрватског члана Предсједништва БиХ.

"То није направио, али да би заштитио своју стражњицу и своју репутацију промијенио је казнени закон према којему је оно што је Додик направио – казнено дјело. То се зове колонијална управа и то уништава ту земљу", рекао је Милановић новинарима.

Тужилаштво БиХ подигло је у петак оптужницу против председника РС Милорада Додика због непоштовања одлука високог представника међународне заједнице, а за то казнено дело, ако буде проглашен кривим, прети му казна у распону од шест месеци до пет година затвора.

Додик је данас рекао да је реч о срамној оптужници која представља политичко насиље.

"БиХ је траљаво вођена колонија"

Милановић је за Шмита рекао и да је "пензионирани њемачки политичар који је иза себе оставио небитни траг", да га је неко поставио за колонијалног управника у БиХ, да нема мандат Савета безбедности УН и да иза његових потеза стоје неке амбасаде у тој земљи.

"БиХ је трапаво, траљаво, неспособно вођена колонија на којој се иживљава шачица бирократа", рекао је Милановић.

Истакао је да га је Додик назвао у петак да му јави за оптужницу.

"Је ли то начин смиривања ситуације у БиХ, деескалације?" упитао је Милановић додајући да ће наставити да позива "све факторе овог простора, Хрвате, Србе, Бошњаке, да разговарамо без тих колонијалних управитеља".

Хрватски председник је рекао да је Босна и Херцеговина "трапаво, траљаво, неспособно вођена колонија на којој се иживљава шачица трећеразредних бирократа" који могу да измишљају нова казнена дела, али "кад требају направити једну потпуно баналну ствар као што је заштитити хрватски народ у БиХ и спријечити ту девијацију да нетко трећи може бирати твог представника – онда му се жени кћер ил’ му се тели крава, онда баш нема времена".

четвртак, 18. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару