Читај ми!

У Словенији на снази црвени метеоаларм - расту нивои река, штета већа од пола милијарде евра

У Словенији је због поплава на снази црвени метео аларм за већи део земље, са изузетком Приморске, на западу. Расту нивои река у централној и источној Словенији. Влада усвојила измене закона о помоћи у случају природних катастрофа. Премијер Роберт Голоб изјавио је да се земља суочила са најгором природном катастрофом у својој новијој историји и да је штета која је нанета незамислива и "вероватно већа од пола милијарде евра". Полиција хеликоптером прегледа шире подручје Камника и помаже у евакуацији људи. Ауто-пут Љубљана-Марибор поново је отворен за саобраћај. Нуклеарна електрана Kршко прогласила престанак стања опасности.

Падавине током ноћи довеле су до поновног пораста река у централној и источној Словенији. Излиле су се Песница и Дравиња у доњем току, дошло је до пораста нивоа Саве у средњем и доњем току и појединих притока Љубљанице. Нивои река у јужном делу Словеније, такође, расту, преноси Радио-телевизија Словеније.

Проток на Сави у долењским Јесеницама износиће између 3.600 и 3.900 метара кубних у секунди, што ће бити рекордни ниво.

У Кршком и Брежицама активирани су штабови цивилне заштите, ватрогасци су радили целу ноћ, помажући људима на најугроженијим подручјима.

Због високог водостаја Саве евакуисани су посетиоци кампа у Чатешким Топлицама. У општинама Брежице и Кршко ватрогасци су постављали џакове против поплава.

На подручју општине Литија поплављено је најмање 100 стамбених објеката. Превентивне мере су спроведене и на подручју Подравја.

Словеначка војска ће покушати да се пробије до одсека Чрна на Корошкем, где су људи без воде, струје и сигнала за мобилни телефон.

Ауто-пут Љубљана-Марибор поново отворен за саобраћај

Деоница аутопута А1 између Љубљане и Марибора поново је отворена за саобраћај пошто је у петак била затворена због поплава на ширем подручју Цеља. 

Многи главни путеви у међувремену остали су затворени, посебно на западу, северозападу, северу, североистоку и неким централним деловима Словеније, преноси агенција СТА. 

Ауто-путеви у земљи су углавном потпуно отворени за саобраћај, с изузетком граничног излаза Шмарје Сап, на ауто-путу А2, југоисточно од Љубљане и излаза Снебрје на путу А1 североисточно од Љубљане. 

Од четвртка, у већем делу земље пало је између 50 и 100 литара кише по квадратном метру, више од 100 на северу, северозападу, деловима јужне и централне Словеније, а понегде и 300 литара.

Штајерска магистрала је затворена у оба смера између чворова Жалеца и Шентруперта. У оба смера затворен је и регионални пут Жалец-Шемпетер-Шентруперт.

Због обилних падавина и изливања река, без струје је и данас неколико хиљада становника, углавном на подручју Електре Цеље или у Корушкој и у Горњој. Цело подручје од Равна на Корошкем до Чрне на Корошкем је без струје. Без струје је и простор од Назарија до Логарске долине.

Словеначка војска још увек није успела да се пробије до одсека Чрна на Корошкем, где су људи без воде, струје и сигнала за мобилни телефон.

Полиција хеликоптером прегледа шире подручје Камника и помаже у евакуацији људи. Како наводе, потрага за угроженим људима у лошим временским условима изузетно је изазовна.

Словенија ће тражити међународну помоћ.

Смањен ниво узбуне у Нуклеарној електрани Кршко

Управа Нуклеарне електране Кршко (НЕК), једине нуклеарке у Словенији, смањила је данас око поднева ниво узбуне, након што је водостај Саве почео да опада.

"На ову одлуку је утицало побољшање услова", објавила је Управа за нуклеарну безбедност земље на свом сајту, пренела је агенција СТА.

понедељак, 01. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару