Читај ми!

Цвијановић: Ако је то заиста одговор Гутереса, онда је у питању општа преварантска игра

Српска чланица Председништва БиХ Жељка Цвијановић изјавила је да, уколико је текст који су објавили медији заиста одговор генералног секретара УН Антонија Гутереса, то је део игре, јер одговор није стигао у њен кабинет. То је део игре у којој треба урадити све да се сакрије истина, поручила је Цвијановићева.

Жељка Цвијановић је коментарисала одговор Антонија Гутереса који је објављен у федералним медијима. Он је, наиме, одговорио на њен захтев да из Савета безбедности њој и институцијама БиХ доставе одлуку о именовању Кристијана Шмита за високог представника.

На питање Срне да прокоментарише одговор Гутереса да, како су пренели медији, "УН нису потписник Дејтонског споразума нити су УН члан ПИК-а, који је релевантан за именовање високог међународног представника у БиХ", Цвијановићева истиче да, ако је то заиста одговор Гутереса, то би била само потврда да су УН инструментализоване јер су ту, како истиче, нажалост, поновљене речи представника једне чланице Савета безбедности УН, које тај представник пласира у разговорима са представницима других држава кад их убеђује да треба санкционисати Републику Српску.

"Е, сад било би логично да питамо УН зашто су они губили време и резолуцијама Савета безбедности УН потврђивали именовања читавог низа високих представника, ако с тим немају ништа? Чему онда служи њихова база података у којој постоје одлуке ранијих именовања? Да ли су узурпирали нечија права и бавили се послом који им не припада? И зашто су, примера ради, ставили на дневни ред именовање Кристијана Шмита, које успут речено, није успело добити подршку Савета безбедности УН ако с тим немају ништа", пита Цвијановићева.

И, коначно, Цвијановићева пита шта то значи у контексту Уставног суда БиХ, ако је тачно то што одговарају из УН с обзиром на то да је тај Уставни суд БиХ 2006. године рекао да високи представници морају бити верификовани у Савету безбедности.

"Значи, у питању је општа преварантска игра јер је овај одговор настао као плод притисака, а не одговора достојног такве глобалне организације и међународног права. Мислим да су се запетљали у сопствену импровизацију и да је ово једна срамотна, веома срамотна ситуација. Чак морам признати да ми делује да је овај одговор писао неко други, а да је Гутерес само доведен у позицију да га потпише", навела је Цвијановићева.

Ово је, истиче, уједно била и потврда бескорисности дипломатске мреже БиХ, јер је ван сваке памети да одговор прво заврши у медијима, него у њеном кабинету, којем су га дужни проследити.

"Очигледно је српски члан под блокадом МИП-а, па прво морају да анализирају садржај и да га проследе само ако им одговара", констатовала је Цвијановићева.

понедељак, 01. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару