Читај ми!

Чудне околности процеса против Војислава Медића у Осијеку

Саслушањем још четири сведока настављено је суђење Војиславу Медићу, некадашњем судији Војног суда у Београду, ког Хрватска терети за ратни злочин против ратних заробљеника током 1991. и 1992. Док одбрана указује на чудне околности процеса, породица оптуженог очекује да се поступак ускоро заврши.

На питања тужитељке Зупчевић, браниоца и судије опширно су говорила четири сведока, некадашња ратна заробљеника после пада Вуковара 1991. Дају и описе човека који их је у логорима у Србији мучио, а за ког су, као и претходни сведоци, од других логораша чули да се презива Медић.

"Он је био цирка 180 центиметара, грађен је био фино, значи није био нити дебео нити ништа", рекао је сведок Жељко Гјумић.

Сведок Златан Башић је рекао да у Стајићеву није смео да подигне главу и упери поглед према њему. "Нисам имао ни вољу да га гледам јер знам да бих добио батине", рекао је Башић.

На констатацију адвоката да је био на радњи препознавања и питање како је препознао особу коју 30 година није видео, сведок Томислав Јосић одговара:

"Неке ствари остају урезане, тај облик лица, фризура и очи су ми остале значи заувек усечене у моје сећање."

Одбрана Медића: Сведоци се испитују у њиховим домовима

Одбрана оптуженог Војислава Медића подсећа да је он у време злочина који му се стављају на терет радио као војни судија у Београду, где је спровео више од 70 истрага. Указују и на, како кажу, чудне околности процеса.

"Сведоци се испитују у њиховим домовима, а затим се записници сачињавају на другом месту, па им се доноси да их потпишу. Овде је врло занимљиво да од 32 сведока, само шест сведока је испитано у истрази, сви остали су из других предмета", указује Томислав Филаковић, адвокат одбране.

Тамара Медић, ћерка оптуженог Војислава Медића, нада се да ће се процес ускоро завршити.

"Ово је последње суђење пред летњу паузу тако да се надам да ће судија имати времена да се увери и да потврди веродостојност документације која је веома обимна, тако да се надам да ће се процес у најкраћем року и завршити", рекла је Тамара Медић.

Четврти сведок на данашњем рочишту, чији идентитет није откривен, исказ је дао без присуства јавности. Такву одлуку суд није образложио. Суђење се наставља у септембру, када ће бити одржано пет рочишта, током којих би требало да одбрана изнесе доказе.

понедељак, 20. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара