Читај ми!

Милатовић: Отворени Балкан политизован у Црној Гори, иницијатива може да донесе добро

Учлањење Црне Горе најбоља је ствар коју Европска унија може да уради сада, рекао је председник Црне Горе Јаков Милатовић на трећем Преспанском форуму за дијалог у Струги. Црногорски председник је истакао да је иницијатива Отворени Балкан била политизована у Црној Гори и оценио је позитивном уколико доноси добро грађанима и економији.

Председник Црне Горе каже да мисли да је Брисел схватио да процес учлањења треба више да буде политички  и да је геополитички сада  најбољи тренутак за улазак Црне Горе у ЕУ.

"Црна Гора нема проблема са суседима, преговарамо већ десет година, већ смо члан НАТО-а, на релативно демократски начин смо променили владу. То је одговор и оно што је потребно и другим земљама у региону", казао је Милатовић на панелу "Мир и демократија против рата и аутократије" на форуму у Северној Македонији.

Истакао је да пуна стабилност на Балкану може бити постигнута само чланством земаља Западног Балкана у Европској унији.

Милатовић је поручио и да успешан процес придруживања ЕУ има свој политички и технички аспект, али да је рат у Украјини показао важност политичке перспективе и да представља "позив на буђење", како би се питање европских интеграција Западног Балкана убрзало.

Црногорски председник је нагласио да је у политику ушао како би увео Црну Гору у Европску унију, и да тај задатак представља његов политички приоритет. На питање о иницијативи Отворени Балкан, Милатовић је рекао да је као економиста за Балкан који је отворен.

"То може бити остварено кроз Отворени Балкан или Берлински процес. Мислим да је то добра ствар, али је питање у последње време веома политизовано у Црној Гори, а презентовано на можда погрешан начин. Ако се одмакнемо мало и посматрамо ствари из економске перспективе, и ако иницијатива грађанима и економији доноси вредност, верујем да је позитивна", рекао је Милатовић.

Форум "Проширена европска породица до 2030: (не)могућа мисија?" који се одржава у Сртуги, организују председник и министар спољних послова Северне Македоније, Стево Пендаровски и Бујар Османи.

недеља, 19. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара