Читај ми!

Настављено суђење Војиславу Медићу у Осијеку, одбрана уверена да ће доказати да је дошло до замене идентитета

Саслушањем још три сведока у Жупанијском суду у Осијеку, настављен је процес против некадашњег судије Војног суда у Београду Војислава Медића кога Хрватска терети за ратни злочин током 1991. и 1992. Одбрана је уверена да ће доказати да је дошло до замене идентитета и да оптужени није онај који је мучио ратне заробљенике након пада Вуковара.

Анте Врањковић учествовао је у борбама у Вуковару, а после пада тог града заробљен је и одведен у логор.

"Они су мене разапели као Исуса. Овај јачи ме ударао на десну страну, слабији на леву. Три ребра, глава, рамена", каже Анте Врањковић.

На сведочење Врањковића одбрана је уложила примедбе, уз опаску да се цела данашња изјава разликује од оне из предострожног поступка.

"Данас је на расправи признао да су га посјетили полицијски истражитељи прије два мјесеца и показивали му слику оптуженог из садашње животне доби, па је свједок у фази главне расправе свјесно инструиран", истиче Томислав Филаковић, адвокат одбране.

Неколико стотина заробљеника је, како тврде сведоци, после пада Вуковара у новембру 1991. одведено у логоре у Стајићеву, Сремској Митровици и Нишу. Тамо су злостављани, за шта оптужница терети Војислава Медића.

"Верујем да ме испитивач ударао и онда војни полицајци. С тим да је мени глава стално била доле, нисам видео ничије лице", наводи Ђуро Мујић, сведок.

"Удара ме прво овај с леве стране, па сам одједном добио ударац с десне стране и главу држим доле и не дижем", истиче Жељко Михаљевић, сведок.

Одбрана Војислава Медића, који се у истражном затвору налази годину дана, указује да сведоци тужилаштва не износе нове чињенице.

"Сви смо видели да свједоци говоре о Медићу, међутим нитко не говори о Војиславу Медићу, а одбрана је пружила аргументе и то конкретне буквално за сваки дан о којем свједоци говоре да су били испитани од неког Медића у логору", поручује адвокат Филаковић.

Још четири сведока позвана су на наредно рочиште заказано за 6. јул. После летње паузе, суђење ће се убрзати. Заказано је пет термина за главну расправу у септембру, па одбрана очекује да би првостепена пресуда у случају против Војислава Медића могла да буде донета почетком јесени.

понедељак, 20. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара