Читај ми!

Милатовић: Европски пут Црне Горе је приоритет свих приоритета, ускоро ћу посетити Београд

Новоизабрани председник Црне Горе Јаков Милатовић најавио је да ће се 30. маја састати са Жозепом Борељом и Оливером Вархељијем у Бриселу, у својој првој званичној посети од ступања на дужност, као и да ће веома брзо након тога посетити Београд.

Јаков Милатовић је истакао да је Србија највећи економски партнер Црне Горе, као и да је од председника Србије добио усмени позив да дође у Београд.

"Добио сам бројне позиве, рекао сам да мислим да је важно и демократски смислено посетити Београд врло брзо, након Брисела. Србија је наш највећи економски партнер и добио сам усмени позив када је председник Србије Александар Вучић био на инаугурацији", рекао је Милатовић за РТЦГ. 

Нови црногорски председник је изјавио да је у контексту спољне политике важно да Црна Гора задржи и додатно унапреди НАТО чланство, стави фокус на ЕУ и снажно унапреди сарадњу са земљама Западног Балкана.

"Присуство лидера свих земаља Западног Балкана на инаугурацији подршка је променама чији сам носилац", нагласио је Милатовић.

Када је реч о Отвореном Балкану, мишљења је да је приоритет Црне Горе регионална економска сарадња која се одвија у оквиру Берлинског процеса који веже економије Западног Балкана и који веже регион за ЕУ.

"На крају, као економиста и политичар подржавам све остале иницијативе. Отворени Балкан има своје предности и Црна Гора може као активни учесник тог процеса да да вредност процесу, под условом да је он стављен у фокус наших европских интеграција", рекао је Милатовић.

"Црна Гора има политичку вољу да постане део Европске уније"

Милатовић је најавио састанак 30. маја са министром спољних послова Европске уније Жозепом Борељом и европским комесаром за проширење Оливером Вархељијем који има циљ да пошаље снажну поруку да Црна Гора има политичку вољу да постане део Европске уније.

"Ја ћу прво посетити Брисел и послати симболичну поруку да је европски пут Црне Горе приоритет свих приоритета за време мог мандата. Разговараћу 30. маја са Борељом и Вархељијем, након чега идем у Молдавију на Самит европске политичке заједнице, где ћу разговарати са председницом Европске комисије Урсулом Фор ден Лајен, али одржаћу састанке и са европским лидерима укључујући и француског предсендика Емануела Макрона", саопштио је Милатовић.

Милатовић је рекао и да ће веома брзо посетити и Вашингтон, као и да се кроз честитку америчког председника Џозефа Бајдена може јасно видети посвећеност САД реформама у Црној Гори.

Нови председник Црне Горе је нагласио да ће са своје позиције радити на помирењу друштва у Црној Гори, које је, како је нагласио, било жртва вештачки формираних подела.

понедељак, 15. јул 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару