Читај ми!

Председница Грчке именовала привременог премијера, 25. јуна нови избори

Пошто су три партије које су освојиле највише гласова на изборима понособ одбиле мандат за састав нове грчке владе, председница те земље Катерина Сакералопулу именовала је високог правосудног званичника, Јаниса Сармаса за привременог премијера који треба да предводи владу до нових избора 25. јуна.

Јанис Сармас је председник Државног савета, највишег управног суда у Грчкој, преноси Ројтерс.

Партија Нова демократија актуелног премијера Киријакоса Мицотакиса победила је на изборима прошле недеље са 40,78 одсто гласова, али није успела да обезбеди апсолутну већину да самостално формира владу.

На другом месту према броју освојених гласова је странка левице Сириза, која је добила 20,06 одсто гласова, док су социјалисти ПАСОК-Кинала, предвођени Никосом Андрулакисом, заузели трец́е место са 11,46 одсто гласова.

Три најснажније странке у земљи одбиле су понуђени мандат за формирање владе који им је понаособ понудила председница Грчке Катерина Сакералопулу, тражећи друго гласање 25. јуна.

Мицотакис је уверен да ће на новом гласању његова партија обезбедити потребан број мандата у парламенту са 300 посланика да сама формира владу.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво