Читај ми!

Папа Фрања стигао у Будимпешту

Поглавар Римокатоличке цркве папа Фрања стигао је у тродневну посету Мађарској. На свом 41. апостолском путовању у иностранство, боравиће једино у главном граду Мађарске.

Врховног поглавара Римокатоличке цркве у Будимпешти су дочекали председница Мађарске Каталин Новак и премијер Виктор Орбан, а потом ће се састати са представницима цивилног сектора и дипломатског кора.

Папа Фрања ће првог дана посете, под мотом "Христ је наша будућност", у Базилици Светог Стефана разговарати са бискупима, свештенством, монасима, вероучитељима, ученицима и студентима теологије.

Посетиће у Цркви Свете Елизабете Угарске у суботу, 29. априла, сиромашне и избеглице, као и штићенике Католичког дома за слепу децу "Ласло Батијани-Стратман". Обратиће се  младим верницима који ће се у великом броју окупити спортској арени "Ласло Пап".

Главни програм посете је миса коју ће свети отац служити у недељу, 30. априла, на тргу Кошут пред више десетина хиљада верника из Мађарске и земаља окружења.

Тродневни програм се завршава сусретом са представницима академске заједнице и културним посленицима на Факултету информатичких технологија и бионике Католичког универзитета "Петер Пазмањ" у Будимпешти.

"Путовање у средиште Европе"

Римски бискуп је пред апостолско путовање у Мађарску изјавио да "путује у средиште Европе у којем и даље дувају ледени ветрови рата, док кретање много људи ставља на дневни ред многа хуманитарна питања".

Мађарска председница Каталин Новак уочи посете рекла је да је папина посета част за вернике и Мађаре и да црква и њен поглавар доносе охрабрење, наду и поруку мира. Нагласила је и да би папа Фрања могао да игра кључну улогу у мировним преговорима украјинском сукобу јер је "личност која може да гради мостове и руши зидове између зараћених страна".

Папа Фрања је пре две године у Будимпешти председавао завршним мисним слављем на 52. међународном еухаристијском конгресу уз присуство ходочасника из 83 земље.

У престоници Мађарске због његове посете од 28. до 30. априла важиће посебан режим саобраћаја, забране заустављања и паркирања у многим улицама Будимпеште као и око аеродрома "Франц Лист", па се очекују повремени застоји и саобраћајне гужве.

понедељак, 25. септембар 2023.
20° C

Коментари

Divno je biti Srbin
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
zdenek.zigovic@seznam.cz
Дупла свадба на Златибору – младенци улетели у брак хеликоптерима
Sta smo postigli?
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Re: nepostovanje
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Девојке нису дошле
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"