Мандић: Победа Милатовића историјска, уклоњена опасна политичка структура

Председник Нове српске демократије, један од лидера Демократског фронта Андрија Мандић изјавио је за Радио Београд 1 да је победом Јакова Милатовића Црна Гора добила много јер је коначно уклоњена опасна политичка структура која је директно била повезана са организованим криминалом и доминантно усмерена против српског народа и СПЦ.

Мандић: Победа Милатовића историјска, уклоњена опасна политичка структура Мандић: Победа Милатовића историјска, уклоњена опасна политичка структура

Андрија Мандић очекује да ће Јаков Милатовић развијати боље дипломатске односе са Србијом, као и да ће на првом састанку са председником Србије Александром Вучићем главна тема бити прикључивање Црне Горе иницијативи "Отворени Балкан".

"Историјски датум за Црну Гору је 2. април. Коначно је заокружено оно што је започето 30. августа 2020. године – смена аутократске владавине Мила Ђукановића. Први пут у историји, Црна Гора је смену власти заокружила демократским путем", изјавио је за Први програм Радио Београда лидер Демократског фронта Андрија Мандић.

Будући да је у првом кругу избора и био кандидат, са 20 одсто мање освојених гласова од другопласираног Јакова Милатовића, Мандић је позвао гласаче Фронта да у другом кругу дају поверење Милатовићу.

"Свакако је млад и образован човек који заслужује подршку. Главни покретач наших гласача, била је потреба да се смени Мило Ђукановић", објашњава Мандић, који сматра да је Милатовић у другом кругу помирио странке владајуће коалиције, али да је суштинско помирење тешког наслеђа политичких подела, ипак, дуготрајан процес.

Пре ЕУ потребан "Отворени Балкан"

Поздравља и чињеницу да је новоизабрани председник најавио улазак Црне Горе у Европску унију за највише пет година, али верује да евроинтеграцијама треба да претходи прикључивање "Отвореном Балкану".

"Милатовић је најавио да ће његова прва званична посета бити Брисел, а друга Србија. То је добар и важан искорак, ако се има у виду да је Ђукановићева политика била антисрпска, али и да је Кривокапићева Влада наставила у истом смеру", навео је Мандић.

Подсетио је да је Вучић упутио званичну честитку Милатовићу и очекује да ће њих двојица на првом састанку разговарати о прикључивању Црне Горе иницијативи "Отворени Балкан".

"Са Темељним уговорим спорна питања решена"

На питање како види будући однос Црне Горе према Српској православној цркви, с обзиром на то да је Милатовићу замерао што признаје такозвану Црногорску цркву, лидер Демократског фронта објашњава да су "после потписивања Темељног уговора сва спорна питања решена".

Истиче да је сада потребно да држава више никад не уради оно што се догодило за време Ђукановићевог мандата – насртај на имовину Српске православне цркве, малтретирање и прогон њеног свештенства. "Не очекујем да ће нас убудуће питање Цркве тако дубоко делити", уверен је Мандић.

Поручује и да верује да ће ванредни парламентарни избори 11. јуна протећи у миру, као и председнички, да ће се бирачи слободно изјашњавати, као и да ће излазност бити већа и од 70 одсто – колико је забележено у недељу по затварању бирачких места.

"Несумњиво је да ће бити и ванпарламентраних странака које ће освојити велики број гласова и са којима ће Демократски фронт разговарати о формирању Владе", закључио је Мандић.

недеља, 04. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару