Ђукановић или Милатовић – шта ће пресудити у другом кругу избора

На председничким изборима у Црној Гори, према прелиминарним подацима, актуелни председник Црне Горе Мило Ђукановић и кандидат Покрета "Европа сад" Јаков Милатовић, освојили су највише гласова и иду у други изборни круг. Доцент Факултета политичких наука Деспот Ковачевић сматра да 2. априла Милатовић има веће шансе за победу.

Најдуговечнији лидер у Европи Мило Ђукановић поручује да не планира да изгуби изборе, док ново лице црногорске политичке сцене Јаков Милатовић самоуверено каже да "Мило иде у пензију".

Колико је други круг избора у Црној Гори неизвестан?

Избори 2. априла неизвесни су као и сваки, што је лепота демократије и плурализма која постоји дужи период у Црној Гори. Јаков Милатовић има знатно веће шансе, али 15 дана кампање је пред нама, видећемо како ће се актери понашати.

Мило Ђукановић има мали потенцијал да добије нове гласове. Пад од 60.000 гласова не делује велико, али то је трећина његових бирача његов потенцијал раста знатно је мањи.

Колика је Ђукановићева моћ и који су његови резервоари? Да ли су за њега недостижна 53 процента, колико је имао пре пет година и однео победу у првом кругу?

Сматрам да су потпуно недостижни. Ђукановић је синоћ говорио о резервоарима нових гласова које потенцијално може да привуче. Они ће бити и његовом покушају да одврати гласаче опозиције, да њихове бираче деморалише и демотивише да изађу.

Ђукановић је већ синоћ то покушао, говорећи о спајању "баба и жаба", да покаже да нису јединствена струја.

Је ли прижељкивао Ђукановић Милатовића?

Не, њега је најмање прижељкивао. То је било очигледно из кампање. Реч је о млађем политичару, који нема мрље у каријери. Имао је економски пројекат, показао се за сада као успешан, видећемо његову будућност – млад човек, са новим идејама.

Ђукановић је могао јда има традиционалног противника Андрију Мандића, који је покушао овај пут да искорачи и Бечића који има мању снагу. Милатовић му је најмање пожељан, што је показао и дуелом са Мандићем.

Грађанског кандидата, бившег министра економије, подржали су међу првима противкандидат Андрија Мандић, потом Дритан Абазовић. Очекује се и подршка Алексе Бечића. Да ли то чисти пут Јакову Милатовићу до виле Горице? Да ли ће бирачи послушати лидере, пре свега Мандића?

Ранија истраживања су говорила да бирачи не морају да буду ни позвани да би гласали за Јакова Милатовића, јер желе, посебно ДФ, да Ђукановић изгуби ту позицију.

Важно је, осим те подршке, страначка инфраструктура и ДФ, који има и демократе, да помогну Милатовићу да се ти избори спроведу на терену.

Да ли су председнички избори позиционирање партија за јунске изборе? Имали смо велико помирење на релацији Абазовић-Бечић.

Морамо да напомено да су парламентарни избори били очигледни и видљиви и пре него што су се расписали председнички. Десило се да су се помирили Дритан Абазовић и Алекса Бечић, као и да они праве коалицију за изборе.

Да ли ће подршка зависити од договора за Подгорицу или Владу у јуну?

Договор за Подгорицу ће бити важан. ДФ је синоћ већ рекао да се може договарати о Подгорици. Сматрам да ће ти договори бити услов о парламентарним изборима, али обраћање свих лидера синоћ је говорило о изборима за Парламент.

Колико је у јеку председничке кампање расписивањем избора за парламент Ђукановић желео да покаже моћ? Може ли да то материјализује и подигне рејтинг ДПС-а?

То је мало вероватно да се деси. Ђукановић је у последње време направио неколико политичких грешака. И изјавом да не планира да изгуби изборе, шаље поруку да је и даље политичар који управља ситуацијом.

Да ли је Европа сада заузела позицију највећег опонента ДПС-у? Oчекује се да их у јуну предводи Милојко Спајић, дисквалофиковани председнички каднидат.

Занимљиво је ко ће бити највећи опоненти. Видели смо и напад на Цетињу на Јакова Милатовића, као и да је виђен као највећи противник ДПС-а.

Претходна кампања била је прилично мирна. Да ли очекујете жустрију у наредне две недеље?

Не бих искључио да се десе поједини инциденти. Била је мирна зато што су многе ствари биле очигледне. Циљ ДПС-а био је да произведу што већи сукоб унутар ова три кандидата. Сачували су се у том првом делу и то је био велики ризик за други круг.

Милатовић, Мандић и Бечић, нису нападали једни друге и дали су једни другима потенцијал за други круг. Не би ме изненадило, оно што је познато у свим земљама региона, па и у Црној Гори, да се пред изборе дешавају разне афере.

Медији ће да објављују снимке и фотографије, често и нетачне. Биће разних покушаја спинова. Колико то може да угрози садашњи имиџ и рејтинг Јакова Милатовића нисам сигуран.

четвртак, 18. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару