Читај ми!

Албанија, шпијуни појма немају

Наводни руски шпијуни већ месецима у албанском притвору због инцидента недалеко од напуштене фабрике оружја. Двоје Руса и Украјинац праћени после дојаве "пријатељске обавештајне службе". Тирана одобрила изручење ухапшене блогерке Русији. Дилема тужилаштва – да ли су фотографије биле за Инстаграм или руску обавештајну службу.

Албанија, шпијуни појма немају Албанија, шпијуни појма немају

Када се наранџасти "шевролет камаро" зауставио поред одавно напуштене фабрике аутоматских пушака код Елбасана, слабо ко је могао да претпостави да почиње права шпијунска драма са прилично магловитим циљевима и још мање познатим исходом.

Недуго пошто је аутомобил стао поред рушевина места на којем су се некада састављале албанске копије "калашњикова", из објекта су истрчали радници обезбеђења, које је један од "посетилаца" попрскао спрејем. Три особе, двоје Руса и Украјинац ухапшени су средином августа и осумњичени за напад на службена лица и прикупљање информација.

Средином фебруара, албанско министарство правде је, на свеопште изненађење, одобрило екстрадицију Светлане Тимофејеве Русији, која је терети за нелегалан улазак у напуштени командни центар недалеко од Москве.

Тимофејева је, током истражног поступка, негирала кривицу, наводећи да је у Албанију дошла како би фотографисала напуштене објекте из периода Хладног рата, као што је то чинила у Русији.

Фотографије начињене током путешествија постављала је на Инстаграм под именом Лана Сатор.

Међу фотографијама које је начинила налази се и напуштена ваздухопловна база Кучова недалеко од Тиране, која ће, после модернизације вредне више од 50 милиона евра, бити тренажни центар и логистичка база НАТО-а. Тај објекат, Тимофејева је сликала пре скоро пет година.

Албанске власти су, одмах после хапшења, тврдиле да су двоје руских и украјински држављанин ухапшени после упозорења које је Тирани доставила обавештајна служба једне од пријатељских земаља.

Недуго после хапшења у албанском градићу Грамш, руско тужилаштво је властима у Тирани доставило захтев за екстрадицију, чиме су додатно подгрејане сумње у истинске намере Тимофејеве, која је пред долазак у Албанију, нелегално ушла у Грузију.

Западни обавештајци тврде да тако брз захтев за изручење, суштински, представља доказ заинтересованости Русије да Тимофејеву што пре врати у земљу, што сматрају доказом да је вероватно руски шпијун.

Хитра реакција Москве била је један од кључних разлога због којих су албанске власти одлучиле да задрже Тимофејеву у притвору, сматрајући да је ажурност руског тужилаштва, с обзиром на околности и односе два државе од почетка рата у Украјини, прилично сумњива.

Тимофејева је, делимично, и сама одговорила на такве оптужбе, тражећи од албанских власти да је не враћају у Русију, јер је на друштвеним мрежама оставила јасне трагове да се противи рату у Украјини и политици коју води председник Русије Владимир Путин.

Додатну сумњу изазвала је изјава Михаила Зорина, који је приликом хапшења у Грамшу испрскао полицајце бибер-спрејом и одмах затим рекао да је руски шпијун.

"Уколико је шпијун, онда је прилично глуп шпијун", рекао је Њујорк тајмсу његов адвокат Исуф Шеху, који је цео процес против његовог клијента и осталих наводних агената назвао "театром апсурда".

Према полицијском извештају, Зорин је једини од троје ухапшених који је заиста и ушао у напуштену фабрику. Идеја да уопште и иду у Грамш је, према том документу, био Зоринова идеја.

Зорин је у Албанију бициклом ушао из Црне Горе. Трећи ухапшени, Федир Михајлов је власник јарконаранџастог "камара" којим су се наводни шпијуни довезли до фабрике у Грамшу.

Представници украјинске амбасаде у Тирани тврде да је Михајлов невин, те да је само био возач ухапшених Руса.

Теорију о "театру апсурда" подгрева и чињеница да ниједно од троје ухапшених ни после безмало осам месеци није оптужено за шпијунажу, те чињеница да их је полиција ухватила приликом фотографисања фабрике која је затворена већ деценијама и у којој је, повремено, уништавано оружје које су власти плениле током неке од бројних акција прикупљања наоружања опљачканог из војних арсенала током грађанског рата 1997. године.

У делу делимично урушеног комплекса, који су чували војници, налази се складиште оружја, наводе албански медији.

Полиција је, приликом хапшења, запленила два дрона, камеру, неколико мобилних телефона и рачунар.

Албанска полиција је на једном од ових уређаја пронашла фотографије које су тужиоци и браниоци различито протумачили.

Тужилаштво сматра да ради о сликама "хидроцентрале и безбедносно интересантних објеката" изазивају сумњу, док одбрана тврди да су фотографије сличне онима које су осумњичени правили у другим деловима света.

Русија је, екстрадиционом захтеву, додала и гаранције да Тимофејева неће бити гоњена због политичких, верских или политичких ставова, што је у Албанији дочекано са извесном дозом скепсе, јер је потписник захтева, Игор Краснов, на црној листи САД и ЕУ због улоге у хапшењу руског опозиционара Алексеја Наваљног.

Блогерка, како ствари стоје, неће ускоро бити изручена Русији јер је у Албанији чека суђење по другој оптужници.

субота, 20. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво