Читај ми!

Црногорски избори и "повратак отписаних", ко ће на црту Милу Ђукановићу

Доцент Факултета политичких наука Деспот Ковачевић рекао је уочи председничких избора у Црној Гори да ако се узме у обзир рејтинг партија то нам говори да ће Мило Ђукановић сигурно бити у другом кругу. Који би још кандидат могао да се домогне другог круга?

За мање од три недеље Црна Гора бира шефа државе. У трку за председника, након одлуке Државне изборна комисије, улази шест кандидата. У тој конкуренцији за место у вили Горици одлучиваће више од 540.000 грађана. Резултат избора, за аналитичаре неизвестан. Известан је, кажу, други круг и да ће се у њему "сударити" актуелни председник, лидер опозиције Мило Ђукановић, и неко од кандидата власти. Каква су предизборна очекивања за РТС говори доцент Факултета политичких наука, Деспот Ковачевић.

У фото-финишу листа кандидата. У 5 до 12 и потврда актуелног шефа државе, бориће се за још један мандат. Чему та неизвесност?

Било је заиста занимљиво пратити када ће ко предати кандидатуру, и како је све то изгледало, на почетку, при расписивању избора било је некако и више сумњи да ли ће Мило Ђукановић бити кандидат, многи познаваоци прилика у Црној Гори су били сигурни да ће то да се деси, многи су му слали поруке да то не треба да ради, јер ће да изгуби изборе, међутим све се десило веома занимљиво у изборној кампањи, Спајић је дисквалификован, тако да је Ђукановић добио нови простор за кандидатуру и ушао је у ову трку.

Колико је на тактику утицала ситуација са Спајићем?

Очигледно је да је Мило Ђукановић одређено време знао да ће да буде кандидат, и да је то желео, само је било питање какве су шансе. Све процене су биле да Спајић у другом кругу, уколико уђе наравно, добија Ђукановића. А њему није требао пораз. Он очигледно није могао после тридесет година да одустане да не уђе у ту трку, без обзира ко је кандидат, али та ситуација му је дала ветар у леђа.

Да ли је претерана оцена аналитичара да су Алексе Бечић и Јаков Милатовић "канибалистички кандидати", један другом једу гласаче а самим тим смање шансе, колико то иде у прилог Андрији Мандићу?

То је заиста занимљива, тврдња, ја не бих рекао да је до краја тачна, али има смисла говорити о њој, наиме Алекса Бечић и Јаков Милатовић иду према сличним бирачима, дакле бирачима грађанске орјентације, које не гледају на такав начин на поделе у ЦГ, али без обзира и пре Јакова Милатовића, постојале су демократе Алексе Бечића, и били су на садашњем нивоу, Европа сад је нови покрет, који има сличне бираче демократама, али они нису исти, широка лепеза бирача на који иду и једни и други.

Социјалистичка народна партија подржала је кандидата ДФ. Чека се и одлука премијера у техничком мандату, каква је ваша процена, кога ће подржати УРА?

СНП је подржао Мандића и то је заиста занимљиво, као део садашње техничке владе, Абазовић је већ говорио да ће подржати сваког грађанског кандидата. То значи да он може да подржи Милатовића и Бечића или обојицу, та његова подршка је добила значајнију улогу, тас на ваги ко може да иде у други круг, и чини ми се да Милатовићу више треба та подршка. Бечић и Абазовић су већ били у сукобу, пала је и њихова влада.

Шта кажу истраживања, какве су шансе кандидата?

Немамо нека релевантна истраживања, последња истраживања о рејтинзима, с обзиром да у Црној Гори сви кандидати, сем још једне кандидатуре која се чека, шест кандидата су представници политичких партија.

Она показују да је ДПС 28 процената, Европа сад је на 17 одсто слично је и Демократски фронт, они су на сличном нивоу, и Алекса Бечић, 13.5 одсто. Наравно у председничкој кампањи је много мање партија, него што је то на парламентарним изборима. Ако узмемо ове резултате говоре нам да је Мило Ђукановић сигурно у другом кругу.

Сви су сагласни известан други круг, истраживања предвиђају да је Ђукановић у свим комбинацијама . Ко му је против кандидат?

Ко је у другом кругу, он има веће шансе да победи, или мање шансе, наравно. Анализе говоре да Мило Ђукановић у односу на Андрију Мандића, не зна се ко има предност, где може да се сломи. Наравно кампања ће много тога донети, иако је мали период, од три недеље. Мени делује да је тренутно предност на страни Јакова Милатовића, уколико добије предност Абазовића и других мањих партија.

Истовремено из ДФ позив за кандидате Покрета Европа сад и Демократа да направе договор о подршци кандидату у другом кругу. Како читате ту иницијативу?

За њихове интересе заједничка идеја је итекако, пожељна и добра, такав папир или документ, може да значи много. Он већ може да значи и пружену руку у првом кругу, што би смањило дистанцу направљену у првом делу, да се Спајић кандидовао, чини ми се да је већина ових који су победили 2020. ад акта ставили Ђукановића, и онда су се борили између себе јер су мислили да могу да добију у другом кругу. Али сваки избори су неизвесни, а ови сад посебно и тешко је отписати Ђукановића у било ком тренутку.

После вишемесечне блокаде, у понедељак је завршен избор судија уставног суда. Он је донео епилог локалних избора. Да ли је сада враћен фокус на изборне теме?

Било је јако важно да се откочи рад Уставног суда, како би могао да делује у свим овим ситуацијама. Тај процес није завршен, седми судија није изабран, и ту је ДПС гласао против. И ту је занимљиво што се очекује да утиче на ове изборе, да ће се мањине оријентисати према томе, да заједно нађу свог представника, до тога није дошло.

понедељак, 05. август 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару