Читај ми!

Мост на Бојани до идуће године, Црна Гора и Албанија деле трошкове изградње

Мост преко реке Бојане који ће спајати Улцињ и Велипоље, Црна Гора и Албанија планирају да изграде до 2024. године, а укупне трошкове две државе ће поделити. Мост дугачак 310 метара, скратиће пут од улцињске Велике плаже до Велипоља са садашњих 70, на само пар километара.

Како се наводи у документу објављеном на сајту Владе Црне Горе, Албанија и Црна Гора сагласне су да суфинансирају изградњу моста тако што ће свака страна финансирати 50 одсто изградње, укључујући укупне трошкове изградње, надзора и дугих услуга повезаних са реализацијом пројекта.

Тачна вредност изградње моста знаће се након комплетитирања пројектне документације.

"Одређена средства за имплементацију предметног пројекта су предвиђена и у Закону о буџету Црне Горе за 2023. годину, у оквиру капиталног буџета Управе за саобраћај", наводи се у Предлогу основе за вођење преговора и закључивање споразума између две државе о изградњи међудржавног моста преко реке Бојане, који је Влада објавила кроз предлог основа за вођење преговора.

План Албаније и Црне Горе је, како је раније саопштено, да заједнички до 2024. године изграде мост преко реке Бојане који ће спајати Улцињ - најјужнију црногорску општину и летовалиште Велипоље у Албанији.

Дужина моста 310 метара 

Мост дугачак 310 метара, скратиће пут од улцињске Велике плаже до Велипоља са садашњих 70, на само пар километара.

Пројекат су представили премијери Црне Горе и Албаније Дритан Абазовић и Еди Рама, током самита "Отворени Балкан" у Охриду.

Према пројекту, мост преко Бојане повезиваће насеља Свети Никола у Улцињу и Пуљај изнад Велипоља. Дужина моста износиће 310 метара, имаће две коловозне траке ширине нешто мање од четири метра, а укључиваће тротоаре и бициклистичке стазе.

Просечна висина моста у односу на највиши ниво воде износиће око десет метара како се не би ометао речни саобраћај. Цели пројекат ће коштати девет милиона евра, градња ће трајати око 18 месеци.

Мост ће се налазити изнад рачвања реке Бојане на два рукавца који формирају ексклузивно туристичко насеље Аду Бојану у Црној Гори.

Улцињска Велика плажа и туристичко насеље Велипоље у Албанији су удаљени ваздушном линијом свега неколико километара, а пресеца их река Бојана.

Да би се превозом стигло са једне на другу позицију сада је потребно прећи око 70 километара, односно из Улциња према северозападу на гранични прелаз Сукобин, а затим преко Скадра у Албанији јужно до Велипоља.

Изградњом моста Улцињ и Велипоље ће бити удаљени свега пар километара.

Ова два подручја заједно имају око 34 километра пешчаних плажа.

понедељак, 05. август 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару