Читај ми!

Други дан Парламентарне скупштине ОЕБС-а, ровови између Европе и Русије још дубљи

Други и последњи дан заседања Парламентарне скупштине ОЕБС-а у бечком Хофбургу је у потпуности посвећен рату у Украјини. Са великом напетости очекиван говор специјалног известиоца за Украјину Рајнхолда Лопатке (Аустрија) претворио се у најбрајање колико састанака је тим поводом одржао, онлајн и уживо, од како је 12. маја прошле године постављен на ту функцију. Говор је Лопатка закључио обећањем да ће и даље предано радити "да Украјини врати потпуни територијални интегритет и државни суверенитет", те завршио узвиком "Слава Украјини".

У извештају специјалне известитељке за Источну Европу Даниеле Де Ридер (Немачка) Белoрусија је названа ко-агресором, а Молдавија наведена као следећи пункт проруске акције.

Парламентарна скупштина, као и читав ОЕБС, ће убудуће деловати искључиво по три принципа, рекла jе Де Ридерова.

Прво, како је навела, никад се неће допустити да једна земља некажњено откине од друге комад територија; друго, да руски злочини у Бучи и другде морају бити процесуирани; и треће, да се Украјини треба пружити сва могућа војна помоћ, јер ће тај рат бити готов "тек кад Русија престане да га води, истакла је специјална известитељка за Источну Европу.

Јучерашњи дан је завршен увредама, свађама и демонстрацијама подршке Украјини.

У предњим редовима су по протоколу места седели противници Русије, док су руски делегати седели сасвим позади и чим би се јавили за реч, неко је хитно дотрчавао иза њих огрнут украјинском заставом.

Како су у предњем делу говорници увек завршавали са узвиком "Слава Украјини", тако би сви устајали и пљескали, окрећући се да виде ко и даље седи и не аплаудира. 

Комуникација се понекад спуштала изразито ниско. Посланик из Летоније Ричардс Колс је једног тренутка узвикнуо "Москва...пошёл на хуй", игра речи са крстарицом "Москва" коју су украјинске ракете потопиле прошлог лета.

Украјинска делегација, која није присуствовала самом скупу, била је билатерално, мултилатерално и медијски врло активна.

Између осталог, извојевана је велика победа, јер је Аустрија коначно допустила да украјински председник Володимир Зеленски одржи видео-говор у аустријском парламенту 30. марта.

Кијев ради на томе од прошлог пролећа, али је до сада увек наилазио на отпор Социјалдемократа и Слободара.

После овог скупа, ровови између Европе и Русије су још дубљи.

понедељак, 05. август 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару