Читај ми!

Почело заседање Парламентарне скупштине ОЕБС-а, учествује руска делегација

У Бечу је почело дводневно заседање Парламентарне скупштине ОЕБС-а. Реч је о одавно планираном редовном зимском заседању парламентарних делегација из 57 земаља чланица те организације. И поред дипломатских притисака и прозивања из медија да се тиме "помаже руској агресији", влада у Бечу је остала чврста и одобрила визе руској делегацији.

У нормалним приликама овакво заседање је рутинска расправа и по занимању медија и реалним дометима далеко испод дипломатског нивоа који је главни тип рада те организације. Овога пута је све другачије, зато што се састанак Парламентарне скупштине ОЕБС-а поклопио са годишњицом руског напада на Украјину.

Већ месец дана влада страховити дипломатски притисак на Аустрију да не допусти долазак руске делегације. Осамдесет парламентараца из 20 земаља чланица, укључујући САД, Немачку, балтичке земље, Пољску и саму Украјину, резолутно је тражило од Беча да ускрати визе Русима. Подршка им је дата из свих значајнијих медија у Аустрији и Немачкој.

И поред дипломатских притисака и прозивања из медија да се тиме "помаже руској агресији", влада у Бечу је остала чврста и одобрила визе руској делегацији, само не 11 колико је Дума изворно тражила, већ девет.

Министар спољних послова Аустрије Александар Шаленберг и специјални изасланик ОЕБС-а за Украјину, Aустријанац Рајнхолд Лопаптка су издавање виза руским парламентарцима, од којих се неки налазе на листи западних санкција, објашњавали тиме да би ускраћивање виза било попуштање мањини унутар ОЕБС-а, 20/57.

По оснивачким документима ОЕБС-а, Беч је обавезан да свим делегацијама из земаља чланица омогући долазак на заседања те организације.

Главни аргумент, да је ОЕБС управо основан са задатком да буде форум на коме ће се разговарати о европској безбедности и решавати конфликти, службени Беч је поновио више пута, али је он медијски потпуно игнорисан.

Иако су парламентарци из споменутог писма најавили да ће бојкотовати скуп ако на њега дођу Руси, на крају су се појавили сви осим украјинске и литванске делегације. И оне су, међутим, дошле у Беч, али неће присуствовати дводневним сусретима у Хофбургу, где се налази седиште ОЕБС-а.

Украјинска делегација ће имати свој противпрограм, са наступима у аустријском парламенту, и позивањем украјинске дијаспоре и избеглица на уличне протесте.

Аустријски медији преносе информације да би данас, посебно сутра кад Лопатка подноси свој извештај о Украјини, могло бити доста бојкота на самој конференцији, протеста, лупања вратима, махања украјинским заставицама и напуштања сале код говора руских парламентараца.

Председница Парламентарне скупштине Маргарета Цедерфелт (Шведска) и генерални секретар Роберто Монтела (Италија) позвали су медије на конференцију за новинаре данас у подне.

Данас ће говорити председник аустријског парламента Волфганг Соботка, председница Парламентарне скупштине ОЕБС-а Маргарета Цедерфелт, министар спољних послова Северне Макединије Бујар Османи и генерална секретарка ОЕБС-а Хелга Шмид.

Од деветочлане руске делегације, шесторо парламентараца се налази на листи западних санкција. Шеф делегације је Пјотр Толстој.

Како се сазнаје из Министарства спољних послова Аустрије, руској делегацији је забрањено да суделује на било којим другим манифестацијама, осим оне због које је допутовала.

И поред првобитног договора, аустријске власти нису допустиле делегацији руске Думе да положи венце испред споменика Црвеној армији у ширем центру Беча, изјавио је руски билатерални амбасадор Дмитри Љубински.

Руској делегацији је тај минимум слободног кретања по граду био важан зато што се први дан парламентарног заседања Европске организације за безбедност и сарадњу поклапа са Даном Црвене армије и домовинске одбране у Русији.

Украјинска делегација је у аустријском парламенту, где покушава да добије обећање од аустријских власти како оне више неће издавати визе руским дипломатама и парламентарцима.

У досадашнајем току парламентарног скупа ОЕБС-а доминира одлучност и врло гласно јединство политичког запада за потпуну победу Украјине. Руси се држе суздржано, у јавним преносима из сале се до сада нису појављивали.

Новинара нема у просторијама где се одржава скуп ОЕБС-а, али се он може пратити као ливе стрим на Фејсбук страници, Јутјуб каналу, као и на сајту www.oscepa.org.

Председништво над ОЕБС-ом се годишње ротира. Ове године је формални председавајући Северна Македонија.

субота, 27. јул 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару