Читај ми!

Црна Гора – 6,2 милиона евра да би се тајни агент бранио са слободе

Правни заступници ухапшеног службеника црногорске Агенције за националну безбедност Петра Лазовића нуде 6,2 милиона евра у некретнинама и новцу да би се он бранио са слободе, саопштио је његов адвокат Боривоје Ђукановић подгоричким "Вијестима".

У предлогу за јемство, подсећају да је веће Вишег суда одбило претходну гаранцију од 1.640.300 евра, закључивши да по вредности "не дјелује довољно обесхрабрујуће на окривљеног да остане доступан суду и да евентуални губитак јемства не би значајније утицао на пословање правних лица која су јемци".

"Без намјере и жеље да се упуштамо у расправу око чињенице да ли у црногорском друштву једно привредно друштво може равнодушно поднијети губитак 1,5 милиона, одлучили смо да суду понудимо јемство које сасвим сигурно не може остати без реакције. У том смислу, овим поднеском, на име јемства, поред износа који је у ранијем предлогу стављен, додајемо хипотеку на некретнине у Подгорици, својина 'ГУФО' д. о. о., у износу од 4.645.000 евра, што заједно са већ понуђеним јемством од 1.640.300 евра износи 6.285.300 евра", пише у предлогу који потписију адвокати Боривоје Ђукановић и Никола Мартиновић.

Написали су и да очекују да суд с пажњом размотри тај износ јемства.

"Те да одбрани и цјелокупној јавности обзнани шта представља правни стандард сразмјерности при одређивању да ли је јемство прихватљиво", додају.

Током прошле седмице, ванрасправно веће Вишег суда у Подгорици прихватило је жалбу Специјалног државног тужилаштва на одлуку судије којом је претходно прихваћено јемство за Лазовића.

Почетком октобра, Лазовићев бранилац предложио је Вишем суду да тог агента тајне службе пусте да се брани са слободе, уз јемство од 1,2 милиона евра, од чега три некретнине чија је вредност 1.139.289 евра и 100.000 евра у готовини. То је понуђено као гаранција да он током даљег кривичног поступка неће побећи.

Јемство је првобитно одбијено крајем октобра, али се одбрана жалила на решење Вишег суда, а у тој жалби допунили су списак некретнина – понудили су да се хипотеке упишу на непокретности два правна лица, процењене укупне вредности 1.540.000 евра и 100.000 евра у кешу, које су његовог оца Зорана Лазовића.

Након што је судија прихватила јемство, на њену одлуку жалио се СДТ, а након одлуке ванрасправног већа, млађи Лазовић остао је у притвору.

Лазовић је ухапшен 18. јула по налогу црногорског Специјалног државног тужилаштва. Сумњичи се да је починио кривично дело стварање криминалне организације, али и да је као члан организоване криминалне групе "Кавачи" учествовао у међународном кријумчарењу кокаина, као и да је одавао службене тајне вођи тог клана Радоју Звицеру.

среда, 07. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару