Читај ми!

Аустрија поставља шаторе за мигранте – да ли ће ако букне све изненадити нова избегличка криза

У Аустрији се поново постављају шатори за избеглице. Да ли је то најава новог мигрантског таласа као оног из 2015, или је Беч, као и у неким другим областима, од енергетике до буџета за одбрану, у дилеми како се носити са политичким последицама рата у Украјини?

Како затворити Балканску руту? Зна се како се затвара мигрантска рута, рекао је бивши аустријски канцелар Курц пре шест година. Данас то овде више нема ко да каже, чини се ни у Србији.

Код Беча је то више ствар слабе и збуњене Владе. Код Србије недостатак мотивације, јер, ако Београд уведе оштре мере које Европска унија очекује од њега, свеједно ће од Брисела бити оптужен због нехуманости.

Тако се, из дана у дан, Европа приближава избегличкој кризи из 2015, која ће, кад букне, поново све изненадити.

Ситуација је овог пута комплекснија него 2015. Притисак миграната заиста расте последњих месеци, што је дуго није изазивало медијско интересовање, које је од фебруара потпуно усмерено на Русију и Украјину. Тек пре неколико дана, та тема наслеђена из 2015. поново је у центру пажње.

Актуелном је одређују три фактора: прво, као и пре седам година, притисак миграције из Северне Африке и са Хиндукуша. Бургенланд је посебно угрожен, на границу код Николсдорфа дневно долази око 400 миграната из Туниса и Алжира.

Разлика је, како кажу локални полицијски и административни извори, да данашњи мигранти желе да буду ухваћени, нема скривања и претрчавања. Највећи део се организовано превезе до железничке станице у већим градовима и практично препушта себи.

Друго, статус украјинских избеглица замагљује тачну процену о броју економских миграната, ратних избеглица из Украјине и политичких азиланата из ширег простора – правих политичких, или економских који се камуфлирају политичким разлозима.

У Аустрији се тренутно налази 80.000 до 100.000 украјинских избеглица, али они не улазе у број од 56.000 азиланата који су само ове године ушли у Аустрију.

Сплетка са шаторима је локалног типа. Федералне власти су наредиле подизање шатора у провинцијама, за сада 25 шатора, сваки са осам кревета, за мушкарце који сами путују и који ионако немају шансу за азил, дакле за оне који ће бити депoртовани.

Беч испуњава своју избегличку квоту скоро двеста посто, провинције далеко испод 100 одсто.

Истовремено, сви станови и домови који савезним властима стоје на располагању додељују се Украјинцима, прави се разлика између категорија.

Трећа ствар, реагује се на ситуацију на Балканској рути, при чему се посебан фокус баца на Србију.

Од поменутих 56.000 азиланата, 90 одсто их је дошло Балканском рутом, дакле преко Србије.

"Балканска рута је све, осим затворена", рекао је недавно у интервјуу министар унутрашњих послова Герхард Карнер.

субота, 14. септембар 2024.
11° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи