Читај ми!

Патријарх Порфирије у Вуковару: Хришћанска вера нас више од свега зближава али и обавезује

Патријарх српски Порфирије налази се у посети Епархији осечкопољској и барањској. У Саборном храму у Вуковару служио је свету литургију, а затим освештао Српски дом.

Патријарх Порфирије је у Саборном храму у Вуковару поручио да на тим просторма живе људи чије су разлике мале, да има неупоредиво више заједничког него различитог, а да је хришћанска вера нешто што нас више од свега зближава али и обавезује.

"Нарочито данас у Вуковару где још увек, нажалост, нису залечене ране патњи и гибитака. Где нису у потпуности обновљени и излечени односи међу људима, грађанима Вуковара. Данас смо отворили срце овога храма и своја срца, да бисмо и кад нас људи и околности обесхрабрују видали молитвом ране изазване страдањима, али исто тако да саосећамо са патњама комшија", навео је патријарх.

После посете патријарха Србима у Вуковару остају стари проблеми. У том граду никада нису могли да остваре законом гарантована права, попут равноправне употребе ћирилице. То ће им у Вуковару у наредном периоду бити и теже јер их је према последњем попису остало мање од 33 одсто.

"Чињеница да Срби у Вуковару живе у страху, често од ак.власти чујемо поруке против српске заједнице, ако било какво груписање постоји,чак и освећење храма изазива негодовање, не живе слободно и осећају се као грађани другог реда и треба још пуно корака како би се та ситуације поправила", рекао је Срђан Јеремић из Заједничког већа општине Вуковар.

Патријарх српски Порфирије стигао је јуче у Вуковар, а испред Саборног храма дочекао га је епископ осечкопољски и барањски Херувим са више архијереја, свештенством, монаштвом и верницима Вуковара и околине.

Српски патријарх поручио је, након доксологије служене њему у част, да је испуњен неизмерном радошћу да дође у обновљени храм посвећен Светом Николају Чудотворцу.

Део хрватске јавности, удружења ветерана, опозиције и медија негодовао је због доласка српског патријарха у Вуковар. 

недеља, 15. септембар 2024.
10° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи