Читај ми!

Пленковић: Суђење пилотима за Петровачку цесту је непостојећи процес и фарса

Премијер Хрватске Андреј Пленковић поновио је да је суђење четворици хрватских пилота, по оптужници Београда за ратни злочин над српским цивилима на Петровачкој цести 1995. године, за Хрватску "непостојећи процес" и "фарса", а ако буду осуђени "за њих та пресуда не постоји". Хрватски министар правде Иван Маленица рекао је да је реч, како је навео, о политичкој фарси, те да је пресуда већ позната.

Како је пренела Хина, Пленковић не придаје никакву важност припремном роцишту у поступку који је данас почео и одмах је одложен за 16. новембар, јер за Загреб "тај процес не постоји".

Сматра, наводи, "небитним" што до данас није у Хрватску стигла оптужница.

"То је за нас непостојећи процес, то је једна фарса, политички процес, оркестриран 27 година касније. За нас тај процес не постоји", рекао је Пленковић.

Србија сама донесе закон да прошири своју јурисдикцију, покреће процес за, како каже, наводна дела поцињена изван територија Србије од људи који нису српски држављани.

"Већ и саме прве изјаве о том процесу и у вези његовог одлагања упућују на фарсу у којој нити хрватски пилоти нити хрватска држава неће бити некакав статиста, а камоли глумац", каже Пленковић.

На питање шта ће се догодити ако пилоти буду осуђени, Пленковић је одговорио: "За њих та пресуда не постоји".

Хрватска опозиција оптужила је раније данас Пленковића да није учинио ништа по питању тих оптужница.

Министар правде Хрватске: Злоупотреба института универзалне јурисдикције

Хрватски министар правде Иван Маленица је рекао да су уназад месец дана, кад је примљен позив, јасно рекли да је туреч о кршењу међународних прописа, али и закона Републике Хрватске.

''Ово данашње припремно рочиште, све оно што се догађало пре њега и на њему показује да је суђење хрватским пилотима политичка фарса. Парадоксално је да адвокат по службеној дужности говори да је ратни злочин почињен. Чему онда суђење", упитао је Маленица.

Сматра да се ради о злоупотреби института универзалне јурисдикције ''који се изврће и криво тумачи'', преноси Хина.

''Након неколико одржаних састанака српско министарство није хтело да сарађује по том питању. Србија је у овом конкретном случају то злоупотребила и користи је као средство политичког обрачуна'', навео је Маленица.

Додао је да свака држава има универзалну јурисдикцију, али је, каже, сигурно не користи "тако како они то раде''.

Тврди да Србија "покушава да покаже да Хрватска нема владавину права, иако је за чланство у Европској унији морала испунити све услове из поглавља 23".

Рекао је и да Министарство правосуђа није примило позив за рочиште ни оптужницу и да и то показује да су права хрватских пилота у овом поступку нарушена, да је догађај истраживао Хашки суд и да би, да је постојало елемената ратних злочина, Хашки суд то и процесуирао.

На питање мисли ли да је рочиште намерно одложено два дана пре обележавања пада Вуковара, Маленица је одговорио како ''ништа није случајно'' те додао како све иду у смеру да је пресуда већ позната.

Александар Оленик, адвокат по службеној дужности првооптуженог пилота Владимира Микца, изјавио је да не постоје услови за одржавање рочишта. Прецизирао је да није решено да ли су оптужени пилоти уредно позвани на суд и да ли и када ће бити донета одлука о суђењу у одсутности.

Оптужница је подигнута и против пилота Зденка Радуља, Жељка Јеленића и Данијела Боровића и терети их да су 7. И 8. августа за 1995. наредили ракетирање избегличке колоне на Петровачкој цести код Босанског Петровца и у месту Сводна код Новог Града (раније Босански Нови).

понедељак, 01. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару