Читај ми!

Одлив радне снаге довео Албанију у тежак положај – одлазе у Грчку, Италију, али и Србију

Октобар је месец када је потражња за сезонским радницима велика. Међутим, када почне сезона брања воћа и поврћа, изузетно је тешко наћи радну снагу и у Србији и у земљама региона. Примера ради, у Албанији су маслине стигле за бербу, али готово да нема ко да их обере јер сезонци, махом због добре зараде, маслине беру у Грчкој где је дневница двоструко већа или одлазе у друге земље Европске уније.

Надомак тврђаве албанског града хиљаду прозора, Берата, Решад Дула, пореклом из Новог Пазара, у коме никада није био, гаји 120 стабала маслине. Ове године род је, каже, изузетан али маслине нема ко да бере.

"Имамо проблем јер су маслине родиле, али нема ко да их бере, радници не могу да се нађу", каже Дула. 

Албанији фале радници свих струка. Одлив радне снаге довео је у тежак положај индустрију и пољопривреду земље. Ове године је било проблема и у туризму, кажу у Удружењу прехрамбених произвођача. Радници из Албаније махом одлазе у Грчку, Италију и друге земље ЕУ, а однедавно и у Србију.

"Наше удружење је покушало да реши проблем и да га превазиђе увозом радне снаге из других земаља – Бангладеша, Индије, Африке, али није било резултата јер они што дођу овде, кратко се задрже. Зарада, али ни земља им нису примамљиви, па одавде покушавају да оду на Запад, односно Европску унију", истакао је Аљбан Зуси, председник Удружења прехрамбених произвођача Албаније.

Да је одлив радно способног становништва велики, кажу и у највећој српској дистрибутерској компанији, која од 2018. године послује у Албанији. Из земље не одлазе само радници већ и високообразовани стручњаци.

"Један од већих проблема којим смо погођени не само ми у Албанији, већ и цео регион је одлив радне снаге. Од 2001. године тај тренд у Албанији је био нарочито изражен. Како би задржали раднике, наша компанија је предузела низ мера које за сада дају добре резултате", наводи Аљбан Ујкашеј, генерални директор "Нелт Албанија".

Како би задржала раднике у земљи, влада Албаније је недавно повећала зараде у појединим секторима, али то не спречава њихов одлазак.

Према подацима које је недавно објавио албански Завод за статистику, у последњих седам година земљу је напустило око 37.000 грађана, тј. 1,2 одсто радно способног становништва старосне групе од 15 до 44 године.

недеља, 15. септембар 2024.
10° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи