Читај ми!

Хрватска, ХНД тражи смену министра здравља због смрти новинара Владимира Матијанића

Председник Хрватског друштва новинара Хрвоје Зовко је у име тог друштва премијеру Андреју Пленковићу предао захтев за смену министра Вили Бероша и покретање "независне истраге смрти новинара Владимира Матијанића".

Како је саопштено из ХНД је у петак послао премијеру Пленковићу петицију коју је потписало 4.695 грађанки и грађана.

Они су на тај начин подржали захтев ХНД за спровођење независне истраге о околности смрти Владимира Матијанића, новинара портала Индекс, и смену министра здравља Вилија Бероша.

Председник ХНД-а Хрвоје Зовко у обраћању премијеру Пленковићу оценио је да се "министар Берош од првог дана случаја понио крајње непрофесионално заташкавајући га".

"Није се поставио као особа која ради у интересу грађана који га плаћају, него као заштитник система који је одговоран за смрт нашега колеге, а систем је ту да штити здравље грађана, не да га угрожава", навео је он.

Будући да Пленковић као премијер одговора за рад својих сарадника, Зовко је поручио да ХНД тражи да уважи аргументе који стоје у тексту петиције.

"ХНД неће одустати од тражења истине о смрти Владимира Матијанића и кажњавања одговорних. Трагедија која се догодила нашем колеги и пријатељу више се никад не смије догодити ниједном грађанину Републике Хрватске", навео је Зовко.

Из ХНД понављају да је Берош од првога дана заташкавао случај и одбијао да одговори на дописе које су му слали у име ХНД, ваљда, како наводе, "рачунајући да ће време учинити своје и да ће случај пасти у заборав".

Сматрају да се министар Берош "није понео као човек који ће и по својој функцији одговорно и савесно истражити све околности случаја".

"Већ се понео као заштитник система одговорног за смрт једног грађанина. којем је тај исти систем требало да пружи сву могућу здравствену заштиту", стоји у писму које је с петицијом посларо премијеру Пленковићу, а које потписује председник ХНД-а Хрвоје Зовко.

Владимир Матијанић је умро 5. августа од компликација узрокованих коронавирусом.

Стручна комисија ресорног министарства саопштило је 24. августа да у случају новинара Владимира Матијанића није било стручних пропуста, пренели су хрватски медији.

недеља, 15. септембар 2024.
11° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи