Читај ми!

Мандић након друге рунде преговора: Сва места ресетовати, прво бирати ново скупштинско руководство

Представници партија које су освојиле већину на изборима 2020. године у Црној Гори завршили су другу рунду преговора о формирању нове Владе. Нашим споразумом предвиђено је да ће се сва места ресетовати и да ће се прво бирати ново скупштинско руководство од парламентарне већине, а онда следи избор нове Владе, рекао је након састaнка један од лидера Демократског фронта Андрија Мандић.

Андрија Мандић је навео да се захваљује свим учесницима састанка, јер је "јасна добра жеља и кристално чиста намјера да Црна Гора крене напријед".

Како је рекао, био је то веома успешан састанак. 

"Посветили смо добар дио програму будуће Владе, посебено изазовима за нову Владу, од којих су најтежи зима пред нама, тешка енергетска криза, питање плата и пензија, снабдијевање храном грађана и сви други важни послови пред нама", рекао је Мандић.

Појаснио је да су се договорили да ће бирати најбоље за најважније функције и да ће странке на својим органима анализирати ситуацију и предложити ко су ти најбољи људи.

Посланик Демократске Црне Горе Момо Копривица поручио је да је састанак протекао у коректној атмосфери.

"Разговори су били коректни и конструктивни, то је нешто што охрабрује. Сагласили смо око једног броја заиста важних принципа и облика и структуре будуће Владе", навео је Копривица. 

Указао је да су прво тражили да се утврди методологија, да се види шта је предмет расподеле и како би се делило, а онда се иде на конкретна кадровска решења. 

Навео је да се мисли, пре свега, на председника парламента, потпредседнике и председнике одбора у Скупштини, па онда премијера, министре, државне секретаре и друга места у извршној власти. 

"Договорено је да се ради на принципу да ништа није договорено док све није договорено и дефинисана је динамимка наставка преговора", указао је Копривица. 

Истакао је да је током састанка предлагано да се на споразуму нађу потписи свих 41 посланика скупштинске већине, али се то засад, како је рекао, није десило. 

Поновио је да се функција председника Скупштине неће ставити изнад политичког споразума већине од 2. септембра и да на томе посланици Демократа инсистирају.  "То је питање поштовања принципа", рекао је Копривица. 

Парламентарна већина од избора из 2020. године потписала је споразум прошле недеље и формираће нову Владу Црне Горе. Тај споразум има седам тачака.

понедељак, 16. септембар 2024.
10° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи