Читај ми!

У Требињу представљено 26 студија о злочинима над Србима

Представљено 26 студија о ратним злочинима над српским народом током Другог светског рата и Одбрамбено-отаџбинског рата, у издању Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица.

Издавачка делатност Републичког центра за истраживање рата представљена је у Требињу, у оквиру конференције "Српска историја и култура памћења", која ће трајати до недеље, 4. септембра, а поводом 30 година од стварања Републике Српске, пренела је Срна.

Историчар Предраг Лозо рекао је да је једна од главних делатности Центра да остави траг за будућност о томе шта се догађало за време Одбрамбено-отаџбинског рата, а да је највећи национални интерес фактографија, односно представљање онога што се заиста догађало.

Лозо је подсетио на покушаје да се од Одбрамбено-отаџбинског рата до данас наметне тзв. хашка историја, односно писање савремене националне историје на основу хашких пресуда и пресуда Суда и Тужилаштва БиХ.

"Знамо сви какав је политички приступ теми страдања српског народа, колико су српске жртве игнорисане, колико је српски народ колективно приказан као злочинац", напоменуо је Лозо.

Додао је да су се у Центру осим правосудног аспекта делатности, где се помаже одбранама оптужених и помаже да се спозна истина о страдању српског народа, одлучили за нешто активнију издавачку делатност како би оно што данас раде остало наредним генерацијама.

"Свесни смо да оно што се не запише, што не дође у форми научне студије, као да се није ни десило. Због тога смо се потрудили да Центар има колективна издања, своја озбиљна истраживања, а и да окупимо појединачне ауторе који пишу монографије бригада, озбиљне истраживачке студије о неким другим догађајима тако да имамо широк спектар издавачке делатности", рекао је Лозо.

Историчар у Центру Драгослав Илић рекао је да су посебно поносни на попис жртава Одбрамбено-отаџбинског рата, напомињући да је то први пут да је једна институција после рата пописала своје жртве које су поднете за слободу.

уторак, 17. септембар 2024.
11° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи