Читај ми!

Патријарху Порфирију уручена Светосавска повеља Херцег Новог

Свечана академија поводом 640 година од оснивања Херцег Новог одржана је на Канли Кули где је градоначелник Стеван Катић уручио патријарху српском Порфирију Светосавску повељу града.

Патријарх Порфирије је рекао да је почаствован Светостефанском Повељом, која је за њега, како је навео, подсетник на незаборавне дане проведене са Новљанима у Херцег Новом.

"Овај јубилеј значајан је за вас Новљане, за Боку Которску, за Црну Гору, али и за Херцеговину, за наш народ где год да живи, али и за нашу цркву у целини. За то постоји много разлога, а најважнији је тај што су Херцег Нови и читава Бока Которска и даље уз море на југоисток, једино место где су Срби, православни хришћани, бил и захваљујући јунаштву и мудрости, опстали као медитерански народ", поручио је патријарх Порфирије.

Подсетивши на изреку да се Медитеран простире тамо "где цвета лимун жут, где расту маслина, палма, где рађа смоква која у родно касно лето подсећа на благодати Медитерана, на Боку, на оне који овде живе уз јадранску обалу", патријарх је рекао да то значи да православни Срби спајају два најважнија европска цивилизацијска и привредна пута, два кључна европска крвотока, а то су Дунав и Средоземно море.

"Преко Боке и Херцег Новог и ми смо, као уосталом и други братски словенски народи са јадранских и црноморских обала, судеоници и баштиници медитеранске цивилизације која је свету донела Библију, Талмуд, Куран, атинску демократију, али и римско право", рекао је патријарх.

Оценио је да сви који дођу у Херцег Нови убрзо престану да се осећају као гости и имају утисак да су се вратили сами себи.

"И Херцег Нови као и читава Бока, где се спајају копно и море, јесте простор који покрива небо, којим доминира небо, где је небо присутно, о чему сведоче толике светиње свуда око нас, о чему сведочи свети манастир Савина. Ту где је небо присутно нема граница", рекао је патријарх.

Нема, нагласио је, граница између неба и земље, између прошлости и садашњости, између људи, појединаца, породица, нити између народа и вера.

"Ту где је небо присутно, а Херцег Нови јесте простор где је небо присутно, ту постоји једно вечно сада у којем се налази као у центру Бог, а тамо где је Он ту заправо постоји искључиво и само љубав као полазна тачка и корен из којег се све остало развија. И зато је Свети Сава, полазећи одавде на своја путовања, баш зато што је Херцег Нови био намењен да буде присуство неба, усадио у овај камен и у воду, у све што постоји, знак Христов", поручио је патријарх Порфирије.

Како је рекао, Свети Сава је усадио космополитски дух, тј. дух љубави која се не плаши другачијег.

Истакао је да је јеванђељска љубав коју собом носи и којом је обележен Херцег Нови, јер је обележен Светим Савом, апсолутно и сасвим нешто другачије.

"Херцег Нови заиста јесте по својој отворености срце које има много улаза, али нема излаза", рекао је патријарх.

Казао је и да је Бока, која има толико православних светиња и православних Срба, увек била отворена за све, те да су у њој православни Срби увек изграђивали најбоље могуће односе са другим верама, са браћом римокатолицима, али и са другим представницима верских заједница.

Поменуо је и оснивача Херцег Новог који се потписивао са Стефан, Божјом милошћу краљ Срба, Босне, Поморја и Западних страна.

"И он, Стефан Твртко Први Котроманић је свој нови град подизао на два поменута принципа, на Светосавском завету, јер се и сам круном немањићких прародитеља крунисао над гробом Светог Саве у манастиру Милешеви, и на космополитском, јер је Херцег Нови основан ради трговине сољу и унапређења поморског саобраћаја, што је Херцег Нови учинило и глобално познатим", казао је патријарх.

Патријарх је истакао да је неизмерно дарован љубављу грађана Херцег Новог и митрополита Јоаникија, а грађане је замолио да у њега, али и у друге епископе у Црној Гори, који су део и чланови Сабора СПЦ, имају поверење какво су имали у митрополита Амфилохија.

уторак, 17. септембар 2024.
9° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи