Читај ми!

Село по словеначком рецепту

Користећи субвенције Европске уније, кроз разне програме, пољопривредници у Словенији успели су да унапреде фарме. У Помурској регији, која се граничи са Аустријом, Мађарском и Хрватској, највише је малих, породичних фарми.

Због локације имања, брдско-планинских предела на тромомеђи, породица Завец одабрала је сточарство. Имају и своју прераду, четири генерације су укључене.

"Подстицаје од државе за млеко немамо, сад смо добили 50 евра по крави, а цена млека таман иде да покрије трошкове производње, моја откупна цена је негде 47 центи", каже Франц Завец из места Горњи Славечи.

Ана Завец каже да месечно прераде 2.000 литара млека и да продају углавном из куће, људи долазе и купују. 

Еколошка производња, која, по процени пољопривредника, бележи раст сваке године, основна је за више породица. Славичи из Крижевца тржишту нуде брашно, тестенине, а Сукичи хладно цеђена уља.

"Основна субвенција за еколошку производњу била је око 330, 340 евра по хектару, за семенске посевке 600 евра по хектару, онда можеш добити још нешто ако сејеш преко лета, нешто је од Словеније, нешто од ЕУ, скоцка се између 800 и 900 евра по хектару", каже Марко Славич из Крижевца. 

"Ако не би имали ја и жена свог посла, и да не би имали добру подршку својих родитеља, овакви начини не би могли бити, овај висок ниво стандарда уља, цена је већа и бирамо купце", каже Дејан Сукич из Подграда.

Подстицајна средства из фондова Европксе уније уложена су и у сеоски туризам.

"Добили смо 18.000 евра, нама је то било пуно, на распису смо радили један месец, требало је документа прикупити, али били смо успешни и није било потребно вратити паре", каже Данијела Борко из Горње Радгоне.

Јабуке у Словенији означавају категорију смештаја, имају 3, једну мање од максималног броја. 

уторак, 17. септембар 2024.
13° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи