Усвојен Закон о референдуму

Скупштина Републике Српске усвојила Закон о референдуму и грађанским иницијативама. За закон гласале странке владајуће већине СНСД, ДНС И СП. Посланици бошњачких странака нису присуствовали гласању.

Након што су добили одлуку Законодавно-правног одбора о сагласности свих одредаба са  предложеног закона са Уставом, Скупштина Републике Српске усвојила Закон о референдуму и грађанским иницијативама.

Закон је усвојен гласовима владајуће већине, Савеза независних социјалдемократа (СНСД), Демократског народног савеза (ДНС) и Социјалистичке партије (СП), док су посланици опозиције били против, а неки и уздржани.

За време гласања, као ни током дводневне расправе о овом закону посланици бошњачких странака нису били присутни у скупштинској сали, образлажући да се ради о антидејтонском и антиуставном чину Народне скупштине РС.

Усвојени закон је техничке природе и њиме се регулише начин организовања и одржавања референдума, али не и референдумско питање.

Референдумско питање дефинисаће се посебним одлукама Народне скупштине РС, која једина по ентитетском Уставу може расписати тај вид изјашњавања грађана.

Резултати референдума нису обавезујући

Према усвојеном закону, резултати референдума нису обавезујући за органе власти РС, који их могу, али не морају уважити. Законом је регулисано да би референдум спроводила посебна комисија, а не Републичка изборна комисија или општинске изборне комисије.

Скупштинска већина прихватила је и амандмане на закон који је предложио владајући Савеза независних социјалдемократа (СНСД), указујући на потребу да се закон усклади са Уставом РС у делу који се односи на то да грађани на референдуму могу да иницирају, али не и предлажу уставне промене.

Према амандманима СНСД-а предлог за расписивање референдума може поднети председник РС, Влада, најмање 30 посланика или најмање три хиљаде бирача, а амандмански је дефинисано и право учешћа на референдуму грађанима који живе у дистрикту Брчко, а који се изјашњавају као држављани РС.

Посланичка већина није прихватила амандмане Српске демократске странке (СДС), која је тражила да резултати референдума буду обавезујући за органе власти у РС, те да се грађани РС на референдуму могу изјаснити о уставним променама и приступању НАТО савезу.

До иницијативе за усвајање закона дошло је после  одлука Високог представника у БиХ Валентина Инцка о продужењу мандата страних судија и тужилаца у БиХ, које су донете пред крај прошле године.

Након усвајања у Скупштини, Закон о референдуму треба да добије и "зелено светло" Већа народа РС да би ступио на снагу.

Представници бошњачког народа у том већу већ су најавили да ће ставити вето на закон, јер сматрају да су њиме повређени њихови витални национални интереси.

Посланици су прихватили предлог председника парламента Игора Радојичића да се након седнице скупштинског одбора у поподневним сатима, око 17 часова, настави разматрање ове тачке дневног реда, када се очекује и изјашњавање о поменутом закону.

Опозиција у РС оценила је да је владајућа структура у РС доношење Закона о референдуму искористила као маркетиншки трик у изборној години, поручујући да је сасвим јасно да никаквог референдума у РС неће бити.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи