Читај ми!

Шта чека Црну Гору после пада Дританове владе

После 12 сати расправе, Скупштина Црне Горе изгласала је касно ноћас неповерење Влади Дритана Абазовића. То је био предлог пет партија, на челу са ДПС-ом Мила Ђукановића, које су, пре непуна четири месеца и омогућиле формирање ове владе.

Овако је влада премијера Дритана Абазовића, после 113 дана рада, постала део политичке прошлости и то је трећа црногорска извршна власт, смењена за непуне две године. А ако и јесте са најкраћим стажом, неће бити упамћена само по томе, сматра њен премијер.

"Ја сам врло поносан на све што је влада урадила за сто дана, бићемо упамћени као влада која је најкраће трајала, али која је донела најтеже одлуке", рекао је Дритан Абазовић, председник Владе у техничком мандату.

Иницијатори смене, замерили су јој изостанак решавања приоритетних проблема, скретње Црне Горе са европског пута, а све зарад решавања односа са Српском православном црквом. Тако је Темељни уговор и овога пута, бар формално, постао узрок пада владе.

Некадашњи коалициони партнери - замерају јој сарадњу са ДПС-ом, и рушење претходне - владе Здравка Кривокапића. Ни предлог ДФ-а, да се окупи бивша парламентарна већина, помире ставови УРЕ и Демократа, и договором дође до реконструкције није успео. Демократе су остале при ставу да ову владу треба сменити.

"Ко нама смета, да ми већ сутра, или прекосутра кренемо у разговоре да победници на изборима и мањинске партије формирају нову владу", каже Алекса Бечић, посланик Демократске Црне Горе.

Нова, стара парламентарна већина, она која би изражавала изборну вољу грађана Црне Горе, по свему судећи, сада ће тешко бити окупљена. У њој, како је речено, УРА неће учествовати.

"Не, ми нећемо учествовати у њој, како сам схватио то је став и Социјалистичке народне партије, али нека се они изјасне", рекао је Абазовић.

Један од лидера Демократског фронта, Андрија Мандић, сматра да је пропуштена прилика да се дође до јединог легитимног решења у односу на изборну вољу грађана, исказану пре две године.

"Не знам шта могу јутрос да кажем, осим да ми је жао што смо пропустили ту велику шансу да послије двије године, после два велика експеримента, који нису дали доброг резултата, да останемо у оквиру те парламентарне већине. Оно по чему ће остати упамћена влада Дритана Абазовића је свакако, потписивање Темељног уговора са СПЦ, то је оно што је важно за српски народ у Црној Гори, то је оно што је важно за Српску православну цркву, тај документ има и те како велику тежину", каже Андрија Мандић, посланик Демократског фронта.

Влада премијера Дритана Абазовића сада је у техничком мандату, до нових парламентарних избора.

Уколико се формира скупштинска већина и утврди могући мандатар, тај предлог би се упутио председнику државе Милу Ђукановићу, у чијој надлежности је да га достави скупштини на гласање.

уторак, 17. септембар 2024.
20° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи