Читај ми!

Уочи седнице Скупштине Црне Горе – реконструкција владе или нови избори

Да ли ће Црна Гора добити нову, реконструисану владу или кренути ка новим изборима – питања су пред црногорским посланицима на ванредној седници парламента која ће се одржати у петак. Демократски фронт позвао je све чланице победничке већине на изборима пре две године да се договоре о предстојећим корацима. Из партије Демократа најављена је спремност да своје гласове одмах дају за смену владе.

Мањинска влада премијера Дритана Абазовића, изгубила је  подршку у скупштини, после одлуке да - са СПЦ потпише Темељни уговор, а иницијативу о изгласавању неповерења, поднела је ДПС Мила Дјукановића, уз подршку још четири партије које укупно имају 36 посланика. За изгласавање неповерења Влади, потребна је већина од 41-ог посланичког гласа.

Непуна три и по месеца по формирању, 43. Влади Црне Горе прети изгласавање неповерења. Ако се то не деси у петак, о њеној судбини, парламент ће се поново изјашњавати 2. септембра, али на захтев Демократског Фронта, Покрета за промјене, Демократа, Демоса, Радничке партије, Праве Црне Горе и Уједињене Црне Горе.

Могуће опције су нова, реконструисана влада, техничка влада и нови избори. Демократски фронт је већ позвао све чланице победничке већине на изборима пре две године, да се договоре о предстојећим корацима.

То може да се назове реконструкцијом, назвали би је још и поштовањем изборне воље грађана, од 30. августа 2020. године, каже посланик Демократског фронта, Јован Вучуровић.

Чини му се да после, како оцењује, два неуспешна експеримента, као што су били експертска влада Здравка Кривокапића, и актуелна мањинска влада Дритана Абазовића, да би требало да се најзад поштује изборна воља грађана.

"Хајде да видимо да ли постоји та добра воља, унутар те парламентарне већине коју су бирали грађани, да ли постоји воља да се дође до реконструкције", додаје Вучуровић.

Премијер Абазовић је изразио спремност да са партијама бивше парламентарне већине, пронађе модел за реконструкцију владе, уколико она у петак опстане, а како би се у Црној Гори избегао било који вид дестабилизације. Уочи одлучивања о поверењу, Абазовић сумира све што је урађено за претходних 100 дана.

"Радимо да тешку јесен и зиму што спремније дочекамо. Испуњавамо све што смо обећали. Не остављамо ништа за сјутра. Све одмах и сад. За чисту, зелену, европску Црну Гору. Нека падне, да освјежи", истакоа је Абазовић.

Из партије Демократа, која, са својих девет посланика, може бити пресудна током сутрашњег одлучивања, најављена је спремност да своје гласове одмах дају за смену владе, али и да ће коначну одлуку председништво партије донети уочи скупштинске седнице.

О ставу који ће заузети у петак, треба да одлуче и Бошњачка странка и Права Црна Гора.

За сада, у светлу могућих комбинација, исход седнице парламента је непознаница. Јасно је, међутим, да Влада Дритана Абазовића више нема подршку ни скупштинске већине ни опозиције.

уторак, 17. септембар 2024.
20° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи