Оружје склоњено пре "Светлости"

У полицијској акцији "Светлост", спроведеној у вехабијском селу Горња Маоча код Брчког, није нађено ни приближно наоружања колико је очекивано, али до данас није јасно да ли су вехабије после дојаве из федералне полиције преместиле оружје, или све локације нису претресене, пише бањалучки "Глас Српске".

Позивајући се на податке страних служби безбедности, лист пише да је оружје у Маочи до акције "Светлост" било скривено на пет локација. 

Према тим информацијама, оружје је било скривено у кућама Енеса Муковића, Сабахудина Фиуљанина, Седина Гуламића и Фехима Икановића, као и у близини куће Латифа Захировића.

Федерална Управа полиције саопштила је раније да је током претреса у тој акцији заплењено 18 пиштоља, осам ручних бомби, седам пушака, 21 нож, бајонет и сабља.

Како су објавили медији, претресено је неколико кућа, а једино је децидно наведено да је претресена кућа Сулејмана Делића.

Две фракције босанскохерцеговачких вехабија

"Глас Српске" наводи да је, према подацима полицијских служби, вехабијска заједница у БиХ данас подељена на две фракције. Прву предводи Нусрет Имамовић из Горње Маоче, а другу Билал Боснић из Бужима.

Људи Нусрета Имамовића, како наводи бањалучки лист, у БиХ су Енес Муковић из Рожаја из Црне Горе, који се у Горњу Маочу доселио из Беча, где је имао криминални досије, као и други Имамовићев човек, Алсад Дуровић, пореклом из Бијелог Поља.

Члан вехабијске заједнице у Маочи је и Невзудин Барјактаревић, дете гастарбајтера из БиХ, рођен у Аустрији, одакле се доселио у Горњу Маочу.

Он је био сведок одбране у процесу вођеном 2008. године у Тужилаштву Тузланског кантона против Нусрета Имамовића због сумње да је изводио наставу по јорданском наставном плану и програму. Истрага је обустављена због недостатка доказа.

Имамовићеви људи су и Сулејман Делић, Џевад Копчалић, који је у Горњу Маочу доселио из Келна, Идриз Биљибани из Призрена, који се у БиХ доселио пре нешто више од годину.

Међу вехабијама Београђанин, македонски, хрватски и амерички држављани

Чланови вехабијске заједнице у Горњој Маочи су и Мирсад Омеровић, звани Ебу Тејма, и Адем Демировић, који су у Маочу доселили из Тутина, и то преко Беча, у којем обојица имају дозволу боравка.

Ту је и Горан Павловић, звани Абдулах, из Београда, као и Хисеин Адеми, звани Ебу Идриз - Ром из Скопља.

У акцији "Светлост", изведеној почетком фебруара, ухапшен је мали број њих. Поред Имамовића, ухапшени су Хајрудин Рибић, Едис Боснић, Сафет Барчић, Сенад Миџић, Џевад Хоџић, Мерсед Чекиш и Аднан Рустеми, држављанин Хрватске.

Према подацима полицијских органа, новац за вехабијску заједницу у Горњој Маочи обезбеђују Садик Копчалић, брат Џевада Копчалића, који живи на релацији Келн-Маоча, Бајрам Шкељзен, који је повезан са вехабијском заједницом у Скопљу, и Сулејман Оскојић, звани Цуле.

У Горњој Маочи су, према изјавама разних организација које се баве тероризмом, али и обавештајних служби, вршене обуке за свети рат-џихад.

У неколико наврата становници оближњих села су упозоравали да се чују пуцњи с обронака Мајевице, где се сумња да су постојали кампови за обуку.

Ухапшени Едис Боснић, према изворима бањалучког листа, истакнути је члан вехабијске заједнице у Маочи, а раније је боравио у САД и амерички је држављанин.

Био је настањен у Џексонвилу, држава Флорида, где је у тамошњем џемату био у вези са Хуесином Хрустићем, Елмиром Омеровићем, Мунибом Исмаиловићем, Фуадом Делићем и Менсуром Маснопитом.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи