Парламент РС о референдуму

Парламент Републике Српске расправљао је о новом закону о референдуму и грађанским иницијативама. Закон о референдуму нема за циљ сецесију РС, поручио Милорад Додик.

Народна скупштина Републике Српске прекинула је данас започету расправу о новом закону о референдуму и грађанским иницијативама, који је у скупштинску процедуру по хитном поступку упутила Влада РС и наставак заказала за среду.

Како се наводи у владином образложењу, предложени закон усклађен је са ентитетским Уставом, чији члан 77 прописује да парламент РС "може одлучити да о појединим питањима из своје надлежности одлуку донесе после претходног изјашњавања грађана на референдуму".

Наводи се да је постојећи закон о референдуму, донет 1993. године, анахрон, јер онемогућава његово спровођење у пракси, посебно у делу који се односи на рок за спровођење референдума, будући да од дана доношења одлуке о расписивању референдума до дана његовог одржавања не може проћи мање од 15 дана, ни више од месец дана.

Новим законом о референдуму се дефинишу техничка питања одржавања референдума, али не и референдумско питање.

Референдумско питање дефинисаће се посебним одлукама Народне скупштине РС, која једина по ентитетском Уставу може расписати тај вид изјашњавања грађана.

Законом је регулисано да би референдум спроводила посебна комисија, а не Републичка изборна комисија или општинске изборне комисије.

Влада РС тврди да је предложени закон усклађен с европским законодавством и позива се на препоруке Савета Европе о учешћуграђана у јавном животу на локалном нивоу и Кодекс добрих пракси Венецијанске комисије.

Опозиционе странке у РС најавиле су да неће подржати усвајање овог закона, док су бошњачке политичке партије тражиле да парламент уопште не разматра овај закон, оцењујући да је он антидејтонски и антиуставан.

Додик: Референдум није сецесија 

Премијер Републике Српске Милорад Додик поновио је на ванредном скупштинском заседању да усвајање предлога Закона о референдуму нема за циљ сецесију РС нити злоупотребу Дејтонског споразума, и позвао на национално јединство.

Додик је рекао да се ради о законском решењу битном за РС, које није антиуставно нити антидејтонско, него да се ради о праву које произилази из устава и Дејтонског споразума.

"Овај закон показује спремност да РС испуњава своје обавезе из Дејтонског споразума и да у том контексту користи сва могућа права добијена тим споразумом", рекао је Додик у парламенту РС који данас по хитном поступку разматра владин предлог Закона о референдуму и грађанским инцијативама.

Додик је позвао на национално јединство код доношења овог закона и нагласио да ово није никакав покушај злоупотребе Дејтонског споразума, већ да се она афирмише и на најбољи могући начин уреди област, која ће се сигурно у будућности користити, као што је то пракса у многим европским земљама.

"Закон о референдуму је за све који прихватају РС као демократску заједницу у којој ће имати право да одлучују о тим важним питањима", рекао је Додик и додао да то није усмерено против било кога припадника из реда других народа.

Да је закон усаглашен са уставом и Дејтонским споразумом, рекао је и председник Народне скупштине РС Игор Радојичић, наводећи да постоје механизми, који ће оценити да ли је ово законско решење усклађено с Уставом и Дејтоном.

Радојичић је рекао да је ово само уставно правни оквир и да нема никакве потребе да интервенише неко из међунаордне заједнице.

Подсетио је да је доношења овога закона дошло због наметања одлука од стране високог представника у БиХ Валентина Инцка.

Расправу о предложеном закону о рефрендуму напустили су посланици бошњачких странака уз образложење да се ради о антидејтонском и антиуставном чину.

Посланици опозиционих странака траже да се у предложени закон уграде одредбе о обавезном изјашњавању грађана код доношења одлука о присутпању војним савезима БиХ, као и код уставних промена.

За посланике владајућих странака, пре свега Додиков СНСД-а нема потребе да се те одредбе нађу у тексту закона о референдуму.

Шпирић: САД немају ништа против

Председавајући Савета министара БиХ Никола Шпирић изјавио је да америчка администрација нема ништа против референдума у Републици Српској ако се њиме не доводи у питање територијални интегритет БиХ.

"Америчку администрацију интересује, пре свега, да је територијални интегритет БиХ неоспоран. А за све друге расправе унутар тога став је такав да све што не угрожава територијални интегритет БиХ неће имати као последицу појачану активност америчке администрације", рекао је Шпирић у интервјуу "Независним новинама".

Шпирић је додао да би Скупштина РС требало законски да уреди област о референдуму и да прилагоди референдумска питања на начин да она неће иритирати било кога, па ни америчку администрацију.

"Код њих превладава став да они очекују да БиХ ради на кретању ка ЕУ и НАТО-у и они су спремни у том смислу да помогну БиХ. Оно што ја могу да закључим из свега што сам од њих чуо је да они очекују да креатори промена буду у БиХ", рекао је Шпирић.

Милорад Додик је рекао да је тема приступања НАТО-у такође важна.

"Ми смо за то да БиХ приступи том савезу и исто смо да се то питање провери на референдуму, када за то дође време", рекао је Додик.

Према његовим речима, не долази у обзир условљавање доношења закона о референдуму убацивањем теме у вези са приступањем у НАТО савез, јер то доводи у питање уставност тог законског решења.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи