Читај ми!

Црна Гора, хапшења због кријумчарења око шест тона кокаина

У међународној полицијској акцији "Флорида" ухапшено је осам особа у Црној Гори, а процесуирано 28 припадника међународне криминалне организације који се доводе у везу са кријумчарењем 6,1 тоне кокаина на транснационалном нивоу, саопштила је Управа црногорске полиције.

"У склопу активности у борби против тешког и органзованог криминала, Управа полиције Црне Горе, је као носилац активности, а уз активну подршку и координацију ЕУРОПОЛ-а и у сарадњи са органима за спровођење закона Србије, Италије, Хрватске, Словеније, Шпаније, Португала и Холандије, процесуирала 28 лица - припадника међународне криминалне организације који се доводе у везу са кријумчарењем 6,1 тоне кокаина на транснационалном нивоу", саопштила је полиција.

У акцији је ухапшено осам особа - Р.В. (39) из Никшића, Д.Г. (62) из Котора, С.М. (42) из Подгорице, Н.П. (55) из Котора, Б.В. (50) из Котора, Н.Г. (48) из Даниловграда, Ј.Е. (27) из Котора и М.Р. (34) из Подгорице, док су И.А. (31), Ф.Р. (35), М.Л. (58), Ј.В. (26) тренутно недоступни надлежним органима.

Како је саопштено из Управе полиције, кривичном пријавом обухваћени су Л.Ц. (47) и С.А. (45), држављани Италије, затим Д.В. (39), Ф.Р. (35), Д.Г. (62), Н.П. (55), Н.Г. (48), С.М. (42), Р.В. (39), И.А. (31), Ј.В. (26), М.Р. (34), Б.В. (50), М.Л. (58), Ј.Е. (27), Ж.Д. (48), М.Ђ. (60), В.Р. (52), Т.Б. (39), Н.М. (31), В.Л. (48), Н.М. (43), А.М. (32), Д.Ж. (69), Д.М. (48) и З.Г. (43), држављани Црне Горе, као и С.М. (45) и А.Д. (46), држављани Републике Србије.

"Наведена лица су осумњичена за кривична дјела стварање криминалне организације и неовлашћена производња, држање и стављање у промет опојних дрога. Приликом финализације активности, полицијско-тужилачке мјере и радње спроведене су на територији седам земаља, а извршени су претреси на укупно 52 локације", саопштила је Управа полиције.

У Црној Гори је у спровођењу активности учестовало 200 службеника Управе полиције.

Претресене су укупно 33 локације у Црној Гори и пронашли и одузели више десетина хиљада евра, скупоцене сатове, банковне картице, документа, муницију и оружје, возило и глисер.

"Д.В. (39) је претходно лишен слободе у Републици Србији по међународној потјерници због других кривичних дјела", саопштила је полиција.

Ж.Д., М.Ђ., В.Р., Т.Б., Н.М. (31), В.Л., Н.М. (43), А.М., Д.Ж., Д.М. и З.Г. ухапшени су на Аруби 2020. године и они су осуђени на дугогодишње казне затвора.

Како подсећају, Управа полиције је током 2019. године отпочела полицијско-тужилачке мјере и радње на прикупљању доказа за групу лица састављену од држављана Црне Горе, Италије, Србије, Хрватске, Словеније и Велике Британије, а за које се сумњало да се баве транснационалним кријумчарењем опојне дроге кокаин рутом Јужна Америка - Европа, коришћењем различитих врста пловила.

Прикупљена сазнања, степен организованости и модус операнди указивали су на то да је група била активна и у претходном периоду.

Припрема и организација криминалних активности спроводила се у, како подсећа полиција, Црној Гори, Србији, Хрватској, Словенији, Италији, Шпанији - Балеарска острва, Канарским острвима, Зеленорским острвима, Цапо Верде, Уједињеним Арапским Емиратима, док се реализација криминалних активности спроводила у Португалу - Азорска оствра, Обали Слоноваче, Карибима - Аруба, Гренади, Сабу, Антигви и Барбуди, Светом Еустахију и Светом Мартину.

Полиција Португала је 30. маја 2019. године, на локацији Азорска оствра - Хорта, на броду "Yемаyа", запленила укупно 500 пакета у којима се налазила опојна дрога кокаин, укупне тежине 592,9 килограма, подсећа црногорска полиција.

среда, 18. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи