Читај ми!

Митрополит Јоаникије: Ловћенска капела биће обновљена када дође до покајања и измирења

Митрополит црногорско-приморски Јоаникије истакао је да је народ Црне Горе дужан да обнови Његошев аманет, подигне цркву на Ловћену и врати његове свете и намучене кости у капелу.

На округлом столу под називом "Педесет година од разарања Његошеве капеле на Ловћену" у крипти Храма Христовог васкрсења у Подгорици, митрополит Јоаникије је подсетио је да се ове године навршава 50 година од рушења Ловћенске капеле и разарања Његошевог гроба.

"Црна Гора треба да се покаје за грех рушења Ловћенске капеле, а тиме би се већ једном направио отклон и од усташлука, који је делимично отровао Црну Гору", поручио је митрополит. 

Митрополит је казао да је "комунизам, нажалост, много помрачио мисао, памет и савест Црне Горе", те истакао је да је много важно да се негује сећање на жртвеност, на голготу, на страдање и капеле и Његоша.

Поручио је да је народ Црне Горе дужан да обнови Његошев аманет, подигне цркву на Ловћену и врати његове свете и намучене кости у капелу

"Када дође до свенародног покајања и измирења тада ћемо, ако Бог да, сви узети по један камен на своја рамена да изнесемо на Ловћен и од тог камена у име наше слоге и у име обнове Његошевог аманета сазидаће се обновљена Ловћенска капела и извршићемо Његошев аманет", истакао је митрополит.

Навео је, такође, да је рушење Његошевог гроба голгота која се уписала у живот Цркве.

"Погажен је Његошев аманет, то је велики грех. Од памтивека се поштовала последња воља свакога човека, а за нас у Црној Гори Његошев аманет је обавезујући више од сваког другог људског аманета", истакао је митрополит Јоаникије.

среда, 18. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи