Читај ми!

Око: Милорад Додик

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је за РТС да је Босна и Херцеговина "пропала земља", да не може да опстане, као и да народ чека политичко разрешење ситуације. Навео је да је руски председник Владимир Путин са њим на састанку био релаксиран, те да му је рекао да је свестан проблема са којима се БиХ суочава, али да цени улогу РС и њега лично.

Милорад Додик, гостујући у специјалном издању емисије Око, изјавио је да је прошао веома тешка политичка времена, подсећајући да је после грађанског рата у БиХ, 1998. године, постао председник Владе, када је требало да се стабилизује Република Српска.

"Први задатак ми је био да објединим Републику Српску, да је направим функционалном. То сам и успео. Тада је била велика интервенција међународног фактора", истиче Додик.

Према његовим речима, од тада се променио став међународне заједнице према Републици Српској.

"Данас имамо лажног човека, који се представља високим представником. То говори да је пропало и међународно право, јер оно каже да само онај ко је именован Резолуцијом Савета безбедности може да буде високи представник", каже Додик.

Истиче и да је БиХ "пропала земља". "Нема шансе да опстане, као таква. Постоји овде један замор народа око тога да има потенцијала за неки сукоб. Сви чекају разрешење политичке природе", наводи Додик.

Додаје да су представници међународне заједнице, попут Кристијана Шмита, добро плаћени, те да је то разлог зашто се понашају као "слонови у стакленој башти, где лупају у БиХ, која је слупана", те да је само питање када ће се признати да БиХ не функционише.

"Једино што може да се призна да функционише је Република Српска јер има своје институције, територију, народ који хоће власт и ту територију", наглашава Додик.

"Украјина колатерална штета"

Коментаришући његов боравак у Израелу, када се сусрео са руским амбасадором у тој земљи, Додик је изјавио да је суштина да је Украјина "колатерална штета у свему" .

"Знам многе политичаре на Западу, мислим да су они изгубили орјентацију. Украјински и руски народ су нама братски народи. Имамо јаку заједницу Украјинаца у Републици Српској. Седео сам са њима и разговарао у последње време", истиче Додик.

Сматра и да може много да се  научи од Јевреја, у контексту Јасеновца, јер не дозвољавају да сећање избледи и нестане.

Говорећи о забрани председнику Србије Александру Вучићу да посети Јасеновац, Додик каже да нема примера у свету, у било којој форми, да се председнику то онемогући, те да то не иде на част властима које се тако понашају.

"Комунизам је девастирао Јасеновац и учинио злочин према свима нама Србима овде. Много тога је записано и памти се овде", наглашава Додик.

О сусрету са Путином

Говорећи о сусрету са руским председником Владимиром Путином и министром спољних послова Русије Сергејом Лавровом у Санкт Петербургу, Додик каже да му је Лавров деловао "уморније", а да је Путин био релаксиран.

"Имали смо дан у коме смо одржали велику сесију на економском форуму на коме је Путин био панелиста. Преко два сата је говорио и одговарао на питања. Након тога је имао низ билатералних састанака, а тек пред поноћ сам стигао на ред", прича Додик.

Путин му је рекао, навео је Додик, да је свестан проблема са којима се БиХ суочава, али да цени улогу Републике Српске и њега  лично у томе да у БиХ нема формалне одлуке, како је рекао, за санкције Русији.

"Они се држе тог формалног оквира. Зато Русија није ставила БиХ на листу непријатељских земаља и зато је БиХ могла да добије гас за око 400 долара, а не да плати 2.000", наводи Додик.

О поновној кандидатури 

Објашњавајући зашто се поново кандидовао за председника Републике Српске, Додик каже да верује у идеју да РС "буде веома успешна држава".

"Моје је да истрчим ову деоницу, зато је трчим. Велео бих да се у моје време то деси, али иако се не деси нећу бити тужан у сазнању да ће то неко завршити на крају. И да заједно са Србијом остваримо сан ових људи овде, који понекад и ирационално воле више Србију", изјавио је у специјалном издању емисије Око, Милорад Додик, српски члан Председништва БиХ.

среда, 18. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи