Читај ми!

Северна Македонија и Албанија почињу приступне преговоре о чланству у ЕУ

Прве међувладине конференције на којима ће и формално Северна Македонија и Албанија отворити приступне преговоре о чланству у Европској унији одржавају се у Бриселу.

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен и шеф европске дипломатије Жозеп Борељ оцењују да је у питању "историјски тренутак" за народе те две земље.

Борељ је рекао да је гласање у македонском Собрању "отворило врата" за почетак данашњег процеса.

Фон дер Лајенова је најавила да ће одмах након данашњих међувладиних конференција са Северном Македонијом и Албанијом, почети процес тaкозваног "скрининга", који ће омогућити Скопљу и Тирани да се упознају са правима и обавезама чланства у ЕУ.

Пре почетка прве међувладине конференције, премијер Северне Македоније Димитар Ковачевски рекао је да је велико задовољство што ће након 17 година чекања земља кренути у приступне преговоре који, рекао је, отварају нову перспективу за њене грађане.

Албански премијер Еди Рама на заједничкој конференцији се захвалио свим земљама које су подржале европски пут Албаније, а посебно је истакао значај бивше немачке канцеларке Ангеле Мекел.

"Знамо да ово није почетак краја већ само крај почетка, али так стоје ствари и то је добро. Мора се наставити како бисмо наставили да градимо снажну, демократску, европску Албанију и снажни, демократски, западно оријентисани и отворени Балкан'', рекао је Рама. 

Конференције ће бити церемонијалног и симболичног карактера.

Северна Македонија 17 година има статус кандидата за чланство у ЕУ, од 2009. године и препоруку ЕК да започне преговоре, док Албанија тај статус има осам година.

среда, 18. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи