Читај ми!

Хоће ли Влада Дритана Абазовића преживети Темељни уговор

Синод Српске православне цркве усвојио је нацрт Темељног уговора који је јуче усвојила Влада Црне Горе. Да ли ће Влада Дритана Абазовића преживети Темељни уговор или ће после два месеца на реконструкцију у Подгорици?

У политичкој стварности секуларне црногорске државе већ трећа Влада се спотиче о питање односа са Српском православном црквом. И пре и после изгласавања Темељног уговора, поруке партија које су мањинској влади дале подршку у парламенту не наговештавају ништа добро – од ускраћивања те подршке, па све до иницијативе за скраћење мандата Скупштини. Премијер, међутим, нема дилему.

"Нисам молио да добијемо подршку за мањинску владу, нећу молити ни да се не ускрати та подршка. Ја не. Ако неко други жели, сретно било", каже Дитан Абазовић, председник Владе Црне Горе.

Обриси нових односа само се наслућују, али без јасне слике о судбини извршне црногорске власти.

"Како год се одвијала ова ситуација, да ли дошло до неке у ширем смислу реконструкције, нових избора или како год, оно што је сигурно и што ми причамо одавно јесте да ДПС мора да се декриминализује, да оно што смо почели 30. августа мора да се настави, да процес враћања ДПС-а на власт мора да се хитно прекине", наводи Марко Милачић из Праве Црне Горе.

"Видећемо шта ће се дешавати будућих дана, ја мислим да ДПС и СДП неће ни смети да руше ову владу, да су оно биле више громопуцатељне, тако да кажем, најаве које су више служиле за мобилизацију њиховог бирачког тијела", додаје Јован Вучуровић из Демократског фронта.

Демократе за сада не желе ништа да коментаришу, док не виде каква ће иницијатива о Влади бити поднета у Скупштини.

"Демократе су више пута на својим јавним иступима говориле да се залажу за обарање ове владе, тако да претпостављам да ће управо и гласати уколико до тога дође за скраћење сазива Скупштине и тиме за ванредне парламентарне изборе", поручује Јаков Милатовић из "Европе сад".

Шансе да Влада, конституисана пре два месеца, сада буде реконструисана, процењују се као мале у ситуацији када су односи са партијом са другог политичког пола оптерећени нетрпељивошћу.

"Останак ове владе, у овом формату, зависи од ДПС-а, јер је у коначном Влада онога ко је подржава", наглашава Срђан Перић из покрета "Преокрет".

Најчешће помињана у свим различитим пројекцијама судбине Владе – Демократска партија социјалиста ће сутра на седници председништва одлучити о својим наредним корацима. Правац тих корака по свему судећи сви ишчекују.

петак, 27. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи