Ђацима две историје

Црногорски матуранти у другом полугодишту уче историју из два уџбеника. Из старог, који је на уопштен начин третирао распад Југославије и новог, у коме се детаљније говори о том догађају и учешћу Црне Горе.

Савет за опште образовање, ове седмице одлучио је да матуранти из Црне Горе у другом полугодишту уче историју из два уџбеника - старог, који је на уопштен начин третирао распад Југославије, и новог, у коме се детаљније говори о том догађају и учешћу Црне Горе.

Њихови професори сами ће процењивати из којег ће уџбеника обрађивати поједине лекције.

Тиме је одлучено да у учионицама остаје спорни уџбеник историје аутора Шерба Растодера, Саита Шаботића и Радована Паповића.

У спорном штиву на 220. страни уџбеника, између осталог, стоји и да је актуелна црногорска власт повела земљу у рат деведесетих, те да је тадашњу политичку идеологију подржавао митрополит црногорско-приморски Амфилохије, пише подгорички "Дан".

Компромисно решење подразумева бесплатну дистрибуцију ранијег уџбеника историје свим матурантима црногорских гимназија.

Резултат политичких прилика или демократија

Аутори спорног, новог уџбеника историје кажу да је одлука резултат политичких прилика у Црној Гори, а Савет за опште образовање - да је то што матуранти историју уче из два уџбеника, заправо, доказ демократског искорака који чини Црна Гора, покушавајући да свестрано валоризује своју новију историју и да се с њом суочи.

Такав "двоуџбенички" компромис одбацују аутори новог уџбеника и тврде да се политика умешала у оно што је посао научника.

Један од коаутора спорног уџбеника професор Шербо Растодер у интервјуу за Радио Слободне Европе каже да ниједна чињеница у уџбенику историје није спорна нити доведена у питање.

"Ово компромисно решење Савета, за сваког оног ко разуме политички контекст и црногорске прилике, је превасходно политичка одлука. Да није тако, онда би се вероватно редовном научном процедуром дошло до сазнања да ли су битно повређене чињенице и да ли је садржај уџбеника у складу са наставним планом и програмом", рекао је Растодер.

Растодер је коаутор и ранијег уџбеника који је важио до јуна 2009. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи