Читај ми!

Пуповац о оптужници за Петровачку цесту: Најважније да политика створи простор за деловање правосуђа

Подизање оптужнице против официра Војске Хрватске за 13 страдалих и десетине рањених у злочину на Петровачкој цести, изазвало је бројне реакције. Милорад Пуповац, посланик у Сабору и председник Српског народног вијећа каже за РТС да је најважније да се полемике стишају и приступи томе као једном од злочина који нису процесуирани.

Милорад Пуповац је гостујући у Дневнику РТС-а рекао да је на основу досадашњих размена полемика између Загреба и Београда тешко процењивати какав би могао бити правни статус тог предмета.

"Најважније је да се те полемике стишају и да политика створи простор за дјеловање правосуђа. Како ће то правосуђе дјеловати унутар Србије, Хрватске или Бих, је ствар могућих, а за сада неизгледних разговора између представника правосудних институција Хрватске и Србије и надам се политичких представника који ће стишати ову, полемику и ову запаљиву полемику, посебно у Хрватској, и створити претпоставке да се тим злочином, који је неоспорно почињен и за који треба још утврдити чињенице и околности под којима се догодио, приступити томе као једном од злочина који нису процесуиран у низу злочина који имају исти такав статус када су посриједи злочини над Србима у Хрватској", нагласио је Пуповац.

Према његовим речима, Хрватска у приступном уговору ЕУ има анекс темељног уговора у коме преузима обавезе о суђењу за ратне злочине, поштовању мањинских права и изградњи добосуседских односа.

"Хрватска из 2011. има изјаву хрватског сабора о томе да неће блокирати Србију у приступању чланству ЕУ, која је била резултат договора тадашњиих руководстава Хрватске и Србије, да не би једне друге ометали у процесу приступања, укључујући и питања о ратним злочинама која су могла бити препрека за ометање. Хрватска има своје обавезе и неовисно о томе да ли је чланица или није треба испуњавати", рекао је Пуповац.

Није време за радикалне мере 

Што се тиче порука, наводи, ту увек има ентузијаста, и са једне и са друге стране који би посезали за радикалним мерама, иако није време за радикалне мере на нашим просторима.

"Има превише радикалних мјера око нас које нам пријете, и ного је паметније да тражимо рјешења која ће спустити тензије и омогућити да се нађе рационалан приступ третману овог злочина", нагласио је Пуповац.  

Поруке председника Вучића у инаугурационом говору су, каже, охрабрујуће, пре свега у погледу тога како гледа потребу да сви у Србији буду укључени у формирању нове владе, посебно представници националних мањина, и сви остали који требају допринети изналажењу најбољих решења за политику каква Србији треба у овим тешким временима.

"А посебно је значајно наглашавање добрих односа са БиХ и Хрватском. То је стратешко питање за мир и за стабилност на југоистоку Европе, за питање несталих и ратних злочина и стратешко питање за питање евроинтеграција за овај дио свијета, за простор бивше Југославије плус Албанија", навео је Пуповац. 

Опозициони, десно оријентисани Домовински покрет најавио је да ће предложити законски предлог о одузимању хрватског држављанства свима који раде против националних интереса и хрватске безбедности. На том списку је и Милорад Пуповац због, како кажу, порука које шаље гостујући на београдским телевизијама. 

То није прва порука те врсте, наводи Пуповац.

"Током протеклих година, могао сам је чути на улицама, испред просторија седишта СНВ-а. Ово је сада први пут речено у име једне парламентарне странке и са саборске говорнице. То чини велику разлику. Без обзира што то не доприноси добром осјећају припадника српске заједнице коју представљам у Хрватској већ деценијама, то је много више разлог за забринутост за све људе који требају озбиљно промишљати какво је стање у Хрватској, у ком смјеру Хрватска са оваквим порукама иде", додаје Пуповац.

Није проблем, сматра, бити апатрид, проблем је за земљу у "којој у вријеме када толико људи одлазе из ње, постоје они који би још једном одузимали хрватско држављанство због разлика у мишљењу и настојања да се једна мрља и једна тамна фаза у хрватско-српским односима, као што су злочини почињени током рата било са једне или друге стране расправе и и по могућности ријеше да правда буде задовољена или да се рашчисти што се све догодило и тко би за то могао бити одговоран".

Сукоб око питања надлежности нема много основа

Хрватска је најавила одбацивање оптужнице ако до тога дође, а на питање какав ће бити одговор СДСС-а без чије подршке влада Андреја Пленковића нема већину, Пуповац истиче да сукоб питања надлежности између Хрватске и Србије је стар и нема много основа.

"Србија и Хрватска имају готово исто регулиране питање универзалне надлежности, и имају генералне одредбе које су наслиједиле од бивше Југославије лекс специјалис. Само је потребно да се о томе разговара. Оно што ми желимо је да почну разговори између Хрватске и Србије око овог и свих других сличних, како се не би реметили постигнути односи између мањине и већине у Хрватској, како се то не би пресликавало на односе у другим земљама и Србији. Било би нелогично и противно духу који се жели створити у регији да Србија позива укључење представника хрватског народа у Србији да суделују у новој Влади, а да овдје имамо ситуацију да би Србима из Хрватске требало бити одузимано држављанство или да би требало размишљати да прекину сарадњу јер нема воље да се сарађује у нечему што је међународна обавеза", закључио је Пуповац.

субота, 28. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи