Пиколо: Санадер уцењен да оде

ЕУ и САД тражиле од бившег хрватског премијера Ива Санадера да поднесе оставку, пише италијански лист "Пиколо". Санадер уцењиван објављивањем његовог досијеа који су од 2004. прикупљале тајне службе, пише лист.

Бивши хрватски премијер Иво Санадер морао је да оде јер су то од њега затражиле Европска унија и САД, које су га уцењивале објављивањем његовог досијеа који су од 2004. прикупљале тајне службе, међу њима и словеначка, пише тршћански лист "Пиколо".

Лист преноси писање хрватског недељника "Национал", односно тврдње коментатора Срећка Јурдане, да је за Санадера био фаталан 18. јун 2009. године, када је отишао у Брисел на састанак с европским врхом, на коме је био и тадашњи амерички амбасадор у Хрватској Роберт Братке.

Сви учесници састанка су од Санадера затражили да поднесе оставку, јер представља највећи проблем хрватске политике.

Од Санадера је тражено да оде јер због непопустљивости представља највећу препреку Хрватске на путу у ЕУ, чији су га шефови оптужили да представља кочницу у решавању хрватско-словеначког граничног спора.

Пребачено му је и да није у стању да обузда корупцију у земљи.

Већи шок од оптужби за Санадера су били документи које су му показали учесници састанка, а које су прикупиле обавештајне службе, након чега је Санадер уцењен њиховим објављивањем.

Само 13 дана касније Санадер је поднео оставку на премијерску функцију, да би врло брзо уследило побољшање односа Хрватске и САД и решавање граничног спора са Словенијом, пише лист.

"Пиколо" не улази у детаље шта је тачно писало у компромитујућој документацији, већ се нагађа да би то могли бити докази о мутним пословима с Хипо банком и с компанијом Салбатринг, која има седиште у Словенији, а због чега су ангажовани и словеначки обавештајци.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи