Црна Гора за "братске" односе са Србијом

Најближе пријатељске или боље рећи "братске" односе, Црна Гора жели да успостави са Србијом, рекао председник Филип Вујановић. Признање косовске независности било услов за наставак интеграција Црне Горе, рекао Вујановић.

Црногорски председник Филип Вујановић поздравио је спремност Србије да у односима са Црном Гором "окрене нови лист", изразивши уверење да ће то бити "нови лист једне добре књиге".

Вујановић је, у интервјуу Телевизији Црне Горе, поновио да "Црна Гора са Србијом жели најближе пријатељске или, боље рећи, братске односе", али да је морала да призна независност Косова како не би блокирала сопствене интеграције у ЕУ и НАТО.

Вујановић је рекао да је реаговање Београда на успостављање дипломатских односа Подгорице са Приштином "емотивно" и да га у потпуности разуме, али да очекује и да Београд разуме Подгорицу.

Председник Црне Горе је оценио да Србија не треба да буде пренаглашена ни строга у испољавању неких својих одлука, а Црна Гора не треба негативно да доживљава то реаговање.

Вујановић је рекао да је признање независности Косова било директно везано за процес интеграције Црне Горе у Европску унију и НАТО и да је Црна Гора морала то да учини како би јој била отворена врата за подношење апликације за чланство у ЕУ и Акциони план за чланство у НАТО.

Признање косовске независности било је услов за наставак интеграционих процеса Црне Горе, рекао је председник, наводећи да власт понекад мора доносити тешке одлуке, које не одговарају најближим суседима, али су у интересу сопствене државе.

"Чак и у братским односима има ситуација да браћа имају различите интересе", рекао је Вујановић.

Вујановић: Тадић "увек добродошао" у Црну Гору

Коментаришући изјаву председника Србије Бориса Тадића да ће доћи у Црну Гору када добије званичан позив за то, Вујановић је поручио да је Тадић "увек добродошао" у Црну Гору и да би било "добро да је што пре посети".

Вујановић је поновио да неће потписати указ о именовању амбасадора у Приштини док се не призна црногорска мањина на Косову, оценивши да је "непримерено" што на Косову Црногорци нису уставом признати као мањина, као и да је то "понижавајуће" за њих и за Црну Гору.

Говорећи о могућем повлачењу премијера Мила Ђукановића са те функције и функције лидера владајуће Демократске партије социјалиста (ДПС), Вујановић је рекао да о томе у странци до сада није било речи.

"Верујем да му треба оставити да то питање кандидује онда када буде актуелно. Ово није време актуелности те теме", навео је Вујановић и додао да ће, када оно дође на дневни ред, Ђукановића "снажно убеђивати да остане на челу ДПС-а и Владе".

Вујановић је рекао да је изненађен изјавама новог патријарха Иринеја да су Црногоци и Срби један народ, оценивши да то представља негацију црногорског народа. Он је рекао да је то "неочекивано и необично" од неког од кога се "очекују добре и благе поруке".

Председник је оценио да такве изјаве новог српског патријарха не иду у корист ни Митрополији-црногорско приморској и додао да митрополит црногорско-приморски Амфилохије "никада није оспоравао црногорску нацију, без обзира што се осећа Србином".

Вујановић је ипак рекао да сматра да изјаве новог српског патријарха не треба "пренаглашавати" и да очекује да ће се са њим о томе "моћи отворено и аргументовано разговарати".

Председник је поновио да никад неће негирати канонско право и поручио да нико од њега не може очекивати да Митрополију црногорско-приморску назове нелегалном.

"Држава не може да арбитрира која је црква канонски легитимна, нити да решава црквена питања и односе", истакао је Вујановић.

Број коментара 94

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи