Читај ми!

Градишка, обележено 27 година од егзодуса Срба из Западне Славоније

Служењем литургије и парастоса у Храму Покрова Пресвете Богородице за 1.241 страдалог Србина у Западној Славонији од 1991. до 1995. године у Градишци је обележено 27 година од егзодуса српског становништва са подручја западнославонских општина у хрватској акцији "Бљесак".

Код споменика страдалим Србима западне Славоније у Градишци служен је помен и положени су венци и цвеће.

Обележавању је присуствовала председница Републике Српске Жељка Цвијановић.

Истакла је да је судбина српског становништва, које је преживело егзодус са подручја западнославонских општина у хрватској акцији "Бљесак" опомена институцијама Српске да бескомпромисно чувају слободу за коју се народ изборио, као и да будућност којој се тежи никада не сме бити поплочана заборавом.

Напоменула је да то није била класична војна операција, нити фронтовска битка супротстављених армија.

"Ријеч је била о нападу на територију под заштитом снага УН, кршењу свих релевантних међународних конвенција и обичаја ратовања. Ријеч је била о бруталном етничком чишћењу цивилног становништва са његових вијековних огњишта", навела је Цвијановићева.

Подсетила је да је небрањену територију за само 36 сати принудно напустило више од 15.000 Срба, а да су 283 особе убијене или нестале.

"За непуна два дана акције страдало је више од стотину цивила, а међу њима 44 жене и дванаестор деце", навела је председница Републике Српске.

Према њеној оцени, о варварском и геноцидном карактеру операције "Бљесак" најсликовитије говори податак да је највећи број цивила страдао приликом бомбардовања избегличких колона од хрватских снага.

Цвијановићева је рекла да су многи од тих унесрећених људи из непрегледне избегличке колоне пронашли свој нови дом у Републици Српској.

"Њихова судбина наша је опомена да бескомпромисно чувамо слободу за коју смо се изборили, не ускраћујући је никоме другом. Њихова бол дио је нашег колективног сјећања и зато ћемо се увијек заједнички окупљати како бисмо одали почаст жртвама", поручила је Цвијановићева.

Истакла је да будућност којој се тежи никада не сме бити поплочана заборавом, већ сећањем и поштовањем према страдалим сународницима.

Током акције хрватске војске и полиције "Бљесак" од 1. до 4. маја 1995. године погинуло је двеста шездесет троје Срба, од којих 107 цивила, а 15.000 их је протерано.

На подручју западне Славоније, према попису из 1991. године, живела је 121.000 Срба, а данас их је мање од 10.000.

За злочине у акцији "Бљесак" и друге злочине над Србима у западној Славонији нико није осуђен.

недеља, 29. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи