Читај ми!

Каква је судбина црногорске владе

Скупштина Црне Горе синоћ је изабрала нову владу, на чијем челу је лидер Грађанског покрета УРА Дритан Абазовић. Седници нису присуствовали посланици Демократског фронта и демократе. За нови кабинет гласало је 45 посланика, а против су била тројица социјалдемократа. Мањинска влада изабрана је три месеца након изгласавања неповерења премијеру Здравку Кривокапићу и међу своје приоритете, како најављује Абазовић, уврстила је борбу против корупције и криминала, убрзање процеса евроинтеграција и наставак економских реформи.

Подршку црногорској новој влади дале су партије које су њени конституенти, али и Демократска партија социјалиста, из које су раније поручили да се, за сада, не баве питањима персоналног учешћа у влади, али и да је сасвим јасно да у односу на број посланика које има, ДПС представља најјачу партију нове парламентарне већине.

Премијер ипак не сумња у реализацију прокламованих циљева и аутономију у доношењу одлука.

"Разумијем да један дио становништва Црне Горе размишља на начин да ДПС не жели борбу против организованог криминала, али, ја бих само дао као тему за размишљање можда то и одговара ДПС-у. Можда и ДПС жели да се ослободи баласта одређених људи који су у претходном периоду радили ствари супротне закону, а да за то нису одговарали", каже Дритан Абазовић, председник Владе Црне Горе.

Абазовићевој коалицији Црно на бијело припало је пет министарстава, СНП ће водити шест, а СДП два. Партије националних мањина добиле су пет министара у мањинској влади. Њени домети, како верују демократе, омеђени су нестабилношћу, недостатком легитимитета, и жељом за функцијама.

"Овако формирана влада неће бити ни одржива, ни стабилна, ни реформска. Као прво, због тога што је на даљински управљач Демократске партије социјалиста, која је поражена на изборима, нереформисана и одговорна је за уплив криминала и на политику и на институције у Црној Гори. Друго, сачињавају је супротстављени политички субјекти, које ништа у вредносном смислу не обједињује", каже Момо Копривица, потпредседник Демократске Црне Горе.

Има, међутим, мишљења да је за ДПС подршка овој влади била нужност и да ова партија неће имати утицаја на деловање владе какав се сада најчешће помиње.

"Ја сматрам да се стварају сада услови за стварну борбу против организованог криминала и корупције, коју су грађани Црне Горе, нарочито они који су се у дугом периоду борили за развлашћивање Миловог ДПС-а очекивали одмах након 30. августа 2020, па их је у тим очекивањима изневјерила влада Здравка Кривокапића", каже Владимир Прибићевић, директор Друштва за истраживање политике и политичке теорије.

Иако се најављивало да ће мандат ове владе бити орочен на годину дана, премијер оцењује да ће се резултати анализирати, и према оцени и политичкој вољи, одлучити њена судбина.

Темељни уговор са Српском православном црквом, како каже, мора бити у складу са Уставом, и биће потписан када се обе стране у потпуности усагласе.

недеља, 29. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи