Читај ми!

Избор нове владе на дневном реду парламента Црне Горе

На Цетињу почела седница скупштине Црне Горе, на којој ће се гласати и о предлогу мандатара Дритана Абазовића о саставу и програму нове владе, за коју је Грађански покрет УРА постигао договор са мањинским партијама Социјалдемократском партијом, Социјалистичком народном партијом и ДПС-ом Мила Ђукановића.

После фебруарског изгласавања неповерења премијеру Здравку Кривокапићу и двомесечне политичке кризе, Црна Гора добија нову владу.

Седница Скупштине, на којој би требало да буде изабрана нова мањинска влада на предлог мандатара Дритана Абазовића, као и председница парламента, почела је на Цетињу.

Председавајући Ервин Ибрахимовић из Бошњачке странке констатовао је да постоји кворум за седницу.

Констатоване су и оставке посланика Страхиње Булајића и Мила Божовица из Демократског фронта, преносе Вијести.

Данашњој седници не присуствују посланици Демократа, Демократског фронта, Уједињене и Праве Црне Горе, јер сматрају да је противзаконито и само заказивање седнице Скупштине, а да је избор нове владе издаја воље грађана. 

У зависности од динамике рада, нову владу Црна Гора би могла да добије данас или сутра, у наставку седнице.

"Два стуба будуће владе" 

Како је раније рекао мандатар Дритан Абазовић, за подршку његовој влади обезбеђено је 46 гласова од укупно 81 посланичког места.

У експозеу који је доставио скупштини, Абазовић је истакао да ће нова Влада почивати на два главна стуба – владавини права и економском развоју, да ће имати 18 ресора, уз два министра без портфеља и четири потпредседника.

Пред владом су бројни изазови у реализацији прокламованих циљева, као што је борба за јачање владавине права.

"Од импулса извршне власти зависи колико ће се брзо вршити реформа у тужилаштву, касније у економији, колико ће се, да ли ће се политичка криза продубљивати. Има елемената да ће се она и продубљивати. Са друге стране, да ли ће нова већина успјети да, условно речено, усиса неке дјелове из садашње нове мањине, или ће се десити поларизација поново између два блока у Црној Гори". рекао је Срђан Перић из покрета "Преокрет".

Напомиње да су прво била очекивања да се са противницима претходне власти демонтира систем, али се то, истиче, није десило.

"Сада шаљете поруку да ћете то урадити са представницима бившег режима. То су сада двије реалности које имамо", каже Перић.

Шта је на дневном реду 

Прва тачка на дневном реду седнице је избор председника парламента, за шта је предложена Данијела Ђуровић из Социјалистичке народне партије (СНП). 

На дневном реду су, поред избора владе, и предлози за измене закона о ПДВ-у, акцизама и привременом ограничавању цена основних производа важних за живот и здравље људи.

Шеста тачка су избори и именовања.

недеља, 29. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи